Skip to Content

Verstandig kiezen voor pensioen: fictie of werkelijkheid?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Verstandig kiezen voor pensioen: fictie of werkelijkheid?

Event keuzebegeleiding

Keuzebegeleiding is hét hot topic in de pensioenwereld. Op 21 september organiseren Netspar, het Verbond en de Pensioenfederatie een event dat helemaal draait om de belangrijkste ontwikkelingen en actualiteiten op dit gebied.

Keynote
Job Krijnen, gedragswetenschapper bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), is de keynote spreker van dit event. Hij laat ons zien op welke wijze drempels bij het maken van keuzes kunnen worden weggenomen. Als senior onderzoeker consumentengedrag heeft Job Krijnen inzicht in wat wel en niet werkt als het gaat om het activeren en begeleiden van deelnemers bij het maken van keuzes.

Na deze inleiding zijn er zes workshops/deelsessies waar je uit kunt kiezen. Vervolgens is er een paneldiscussie met Lisa Brüggen, directeur Netspar, Ger Jaarsma, voorzitter Pensioenfederatie en Harold Herbert, directeur Verbond van Verzekeraars over de uitdagingen waar de sector staat bij keuzebegeleiding.

Meld je nu aan! Aanmelden kan t/m 20 september a.s., 12.00 uur

Bestemd voor
Deze bijeenkomst staat open voor zowel leden van het Verbond van Verzekeraars, Pensioenfederatie en Netspar als voor andere geïnteresseerden.
Deelname is vooral interessant voor strategische communicatie-experts, productmanagers, gedragsdeskundigen, data-analisten en pensioenexperts.

Informatie over de workshops
Kies bij inschrijving twee van onderstaande workshops. Wij houden zoveel mogelijk rekening met jouw voorkeur. Per workshop is er steeds ruimte voor een maximum aantal deelnemers; de definitieve indeling hangt daarom af van het aantal aanmeldingen per workshop.

Workshops

 1. Invulling open norm keuzebegeleiding
  In deze workshop wordt ingegaan op (het juridisch kader) zorgplicht, dat keuzebegeleiding een nieuwe verschijningsvorm van zorgplicht is en hoe ver de zorgplicht in dit kader reikt. Neem, onder leiding van Bianca van der Goes, kennis van de laatste ontwikkelingen en inzichten tijdens deze sessie die wordt georganiseerd met medewerking van PwC.
 1. Datagedreven keuzebegeleiding
  Eraneos licht de uitdaging van een moderne, effectieve en schaalbare Keuzebegeleiding toe vanuit de optiek van data, data-ethiek en generatieve kunstmatige intelligentie. Dit wordt geïllustreerd door een aantal concrete voorbeelden uit de praktijk.
  De deelnemers werken in deze workshop als groep toe naar een concrete en bruikbare conclusie die praktisch toepasbaar is.

 2. Toezicht op keuzebegeleiding
  Als toezichthouder heeft AFM een leidraad voor keuzebegeleiding opgesteld. Later dit jaar start de AFM met een onderzoek naar keuzebegeleiding. Tijdens deze interactieve sessie geeft Ingrid Mertens van AFM een toelichting op waar het toezicht staat en welke dilemma’s er spelen.

 3. Keuzebegeleiding bij pensioenen: Is alleen een online tool voldoende?
  Het aanbieden van keuzebegeleiding via een online tool wordt gezien als een veelbelovende manier om grote groepen deelnemers op een gepersonaliseerde manier te kunnen ondersteunen. Maar is keuzebegeleiding via een online tool – bij complexe keuzes zoals pensioenkeuzes – wel voldoende voor adequate keuzebegeleiding? Of is menselijke ondersteuning noodzakelijk? In deze deelsessie deelt Minou van der Werf van Netspar resultaten uit een veldexperiment waarin ze pensioenkeuzes en het begrip van deze keuzes vergelijken van deelnemers die begeleiding via een online tool hebben gehad en deelnemers die de online tool samen met een financieel adviseur hebben ingevuld.

 4. Ambitieformulering keuzebegeleiding
  Voldoen aan de minimale eisen voor keuzebegeleiding is een moetje. Maar hoe ga je vervolgens verder? In deze workshop laat de Pensioenfederatie aan de hand van een overzichtelijk model zien hoe de bestuurlijke ambitie rondom keuzebegeleiding kan worden geformuleerd.
 1. Persoonlijke gesprekken
  De meest persoonlijke vorm van keuzebegeleiding is het 1-op-1-gesprek. Nog een stapje verder gaat financiële planning. Hoe pak je die persoonlijke begeleiding aan? Is deze vorm van begeleiding ook bij grote fondsen inzetbaar? En wat zijn de resultaten? De pensioenfondsen PMT en SPMS delen praktijkervaringen.

Programma
Aanvang:     13.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur met lunch)
Einde:         17.00 uur met aansluitend een borrel

13.00 uur     Opening door de dagvoorzitter Janneke Willemse
13.15 uur     Keynote Job Krijnen
14.10 uur     Eerste workshopronde
Pauze
15.25 uur     Tweede workshopronde
16.20 uur     Paneldiscussie
17.00 uur     Afsluiting en borrel

Kosten
Voor medewerkers werkzaam bij een lid van het Verbond van Verzekeraars zijn aan deelname geen kosten verbonden. Deze bijeenkomst valt onder het lidmaatschap. Weet je niet zeker over jouw organisatie lid is van het Verbond van Verzekeraars check dan de ledenlijst.
Leden van de Pensioenfederatie en partners van Netspar zijn aan deelname ook geen kosten verbonden.

Voor medewerkers die aangesloten zijn bij Adfiz en NVGA bedragen de deelnamekosten € 55,- (excl. BTW).
Voor overige geïnteresseerden bedragen de kosten € 75,- (excl. BTW).

 • Op deze bijeenkomst zijn de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV van toepassing. Door inschrijving verklaar je je akkoord met de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV
 • Vanaf inschrijving geldt een bedenktermijn van 14 dagen
 • Plaatsing geschiedt na beoordeling van de inschrijving door de Insurance Academy
 • Facturatie van deze kosten geschiedt vanuit Dienstverlening Verbond BV

Annulering en no-show
Leden
Leden van het Verbond van Verzekeraars, Pensioenfederatie en Netspar kunnen hun aanmelding annuleren tót 48 uur voor de bijeenkomst. Bij latere annulering of no-show wordt € 50,- (excl. BTW) administratie-/organisatiekosten in rekening gebracht. Deze kosten worden niet in rekening gebracht als je je door een collega laat vervangen.
Annuleringen en vervangingen dienen per e-mail te worden doorgegeven aan het organisatiebureau van de Insurance Academy.
Door inschrijving verklaart de deelnemer zich akkoord met bovengenoemde voorwaarden.

Betalende bezoekers
Annulering van de aanmelding is mogelijk tot 14 dagen na inschrijving. Bij latere annulering of no-show is het volledige deelnamegeld verschuldigd. Deze kosten worden niet in rekening gebracht als je je door een collega laat vervangen.
Annuleringen en vervangingen dienen per e-mail te worden doorgegeven aan het organisatiebureau van de Insurance Academy.
Door inschrijving verklaart de deelnemer zich akkoord met bovengenoemde voorwaarden.

PA-certificaat
Deze bijeenkomst draagt bij aan het actueel houden van relevante kennis en kunde over dit thema. Desgewenst kan een bewijs van deelname (PA-certificaat) worden verkregen. Je dient dit aan te geven als je je voor de bijeenkomst aanmeldt.
Dit certificaat kan onderdeel zijn van eigen maatschappijprogramma’s op het gebied van Permanent Actueel (PA).

PE-punten
Met het bewijs van deelname (PA-certificaat) kan je op de website van het NIVRE (onder Permanente Educatie) zien of aan deze bijeenkomst PE-punten zijn toegekend.

Nadere informatie en vragen
Voor nadere informatie of met vragen kun je contact opnemen met Lara van Waas, beleidsadviseur Leven. Aan haar kun je eventueel ook reeds vooraf vragen sturen, dan kan hiermee bij de voorbereiding zoveel mogelijk rekening worden gehouden.

Complianceregeling Mededinging
Deelnemers aan dit evenement vallen onder de Complianceregeling Mededinging van het Verbond en worden geacht zich te houden aan de geldende mededingingsregels en met de inhoud van de regeling bekend te zijn.

Privacyverklaring
De Insurance Academy is onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. Op de verwerking van persoonsgegevens die aan de Insurance Academy worden verstrekt is daarom de privacyverklaring van het Verbond van Verzekeraars van toepassing. Artikel 5 van die verklaring handelt specifiek over gegevens die worden verstrekt in het kader van deelname aan een activiteit of bijeenkomst van het Verbond (de Insurance Academy).

Het event wordt mede mogelijk gemaakt door: