Skip to Content

Livestream - Affectieschade en shockschade

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Livestream - Affectieschade en shockschade

Gaat de rechter bij affectieschade verder dan de wetgever?

 

  • Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen m.b.t. de Wet Affectieschade (zowel in het civiele- als het strafrecht)?
  • En welke ontwikkelingen zijn er op het terrein van shockschade?
  • Welke lastige en gevoelige discussies spelen hierbij een rol?

Chris van Dijk (advocaat bij Kennedy Van der Laan) vertelt je er alles over. En natuurlijk is er alle gelegenheid om vragen aan hem te stellen.

Meld je nu aan!


Op 1 januari 2019 is de Wet Affectieschade in werking getreden. Nabestaanden van overledenen en naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel hebben vanaf dat moment recht op een tegemoetkoming voor het door hen geleden immateriële nadeel.
Gelet op de vraagstukken die de Wet Vergoeding Affectieschade met zich meebrengt en de ruimte die er is voor verschillende interpretaties van begrippen in de wet, is er vanuit het Platform Personenschade van het Verbond (het voormalige PIV) een Q&A opgesteld. Deze Q&A biedt handvatten en richting bij de uitvoering van de dagelijkse praktijk. De Q&A is met zorg tot stand gekomen met medewerking van belangrijke partijen in de letselschadebranche als Slachtofferhulp Nederland en het Schadefonds Geweldsmisdrijven.
Prof. mr. S.D. Lindenbergh (hoogleraar privaatrecht Erasmus School of Law) heeft hierbij ook een belangrijke rol gespeeld door het delen van zijn inhoudelijke kennis en expertise op het gebied van de interpretatie van de nieuwe Wet Vergoeding Affectieschade.

Inmiddels is de Wet Affectieschade bijna 1,5 jaar van kracht. Tijd om te kijken naar belangrijke ontwikkelingen in zowel het civiele- als het strafrecht van deze toch zeer nieuwe wet. Chris van Dijk zal tijdens de livestream de ontwikkelingen met u bespreken.

Een gerelateerd onderwerp aan affectieschade is de vergoeding van shockschade. In het Taxibus-arrest introduceerde de Hoge Raad onder bepaalde voorwaarden shockschade. Wat zijn de belangrijke recente ontwikkelingen in de jurisprudentie voor de vergoeding van shockschade? Welke lastige en gevoelige discussies spelen hierbij een rol? Ook dit onderwerp zal Chris van Dijk tijdens de livestream behandelen.

Programma
Aanvang:     16:00 uur
Duur:           max. 1 uur

  • Opening door: Arjen van Iwaarden (programmamanager Platform Personenschade)
  • Presentatie: Chris van Dijk (advocaat bij Kennedy Van der Laan) op twee onderwerpen:
    • Ontwikkelingen in civiele- en strafrecht op de Wet Affectieschade
    • Shockschade
  • Vragen
  • Afsluiting

Bestemd voor
Deze livestream staat open zowel voor leden als voor andere geïnteresseerden.
Deelname is vooral interessant voor letselschadebehandelaars bij WA-verzekeraars en rechtsbijstandsverzekeraars, managers van de afdeling Letselschade, letselschaderegelaars, beleidsadviseurs, advocaten en overige belangenbehartigers die gespecialiseerd zijn in het behandelen van letselschades.

Kosten
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Hoe werkt deze livestream?
Tijdens de livestream kun je als deelnemer de sprekers zien en horen. Ook kun je vragen stellen en opmerkingen maken, door de vraag-en-antwoordfunctie te gebruiken.
De sprekers kunnen jou níét zien en horen. De binnenkomende vragen worden beoordeeld door een moderator, die een selectie maakt en deze voorlegt aan de presentatoren.
In verband met de bijzondere omstandigheden rondom het coronavirus bevinden de presentatoren zich niet op dezelfde locatie.

Hoe kun je deelnemen aan de livestream?
Je moet je apart voor deelname aanmelden.
Na je aanmelding ontvang je van ons nadere instructies en de link om deel te kunnen nemen.
Kun je op het moment van de livestream niet kijken? Geen probleem! De stream is ook terug te kijken op een moment dat het jou wél uitkomt, alleen is er dan geen live interactie meer mogelijk. Ook daarvoor moet je je wel hebben aangemeld.

Nadere informatie en vragen
Voor nadere informatie of met vragen kun je contact opnemen met Rachel Dielen, beleidsadviseur Platform Personenschade. Aan haar kun je eventueel ook reeds vooraf vragen sturen, dan kan hiermee bij de voorbereiding zoveel mogelijk rekening worden gehouden.

Complianceregeling Mededinging
Deelnemers aan dit evenement vallen onder de Complianceregeling Mededinging van het Verbond en worden geacht zich te houden aan de geldende mededingingsregels en met de inhoud van de regeling bekend te zijn.

Privacyverklaring
De Insurance Academy is onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. Op de verwerking van persoonsgegevens die aan de Insurance Academy worden verstrekt is daarom de privacyverklaring van het Verbond van Verzekeraars van toepassing. Artikel 5 van die verklaring handelt specifiek over gegevens die worden verstrekt in het kader van deelname aan een activiteit of bijeenkomst van het Verbond (de Insurance Academy).