Skip to Content

Schademiddag 2025

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Schademiddag 2025

Drill baby drill?

De energietransitie draait op volle toeren en verzekeraars spelen een cruciale rol in het mogelijk maken van deze verandering.  Op woensdag 11 juni 2025 vindt de Schademiddag weer plaats in het Spant! in Bussum. We gaan in op één van de grootste uitdagingen van deze tijd: hoe houden we de energietransitie verzekerbaar, nu én in de toekomst? En welke rol kunnen verzekeraars en ketenpartners spelen om de vaart erin te houden en de transitie te ondersteunen?

Nederland en Europa zetten vol in op hernieuwbare energie. De knop gaat steeds meer op groen, met volop kansen én uitdagingen. Tijdens deze middag werpen we een scherpe blik op de rol van schadeverzekeraars in een veranderende wereld.

Meld bij inschrijving aan welke twee van de onderstaande deelsessies het best aansluiten bij jouw interesse. De deelsessies verkennen thema’s als risico’s in verschillende sectoren, internationale politieke ontwikkelingen en groepen die niet mee kunnen.

Keynote spreekster Faiza Oulahsen (Associate Director Sustainability bij KPMG en voormalig hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace) deelt haar visie op de toekomst van verduurzaming. Tijdens haar keynote zal ze ingaan op de huidige ontwikkelingen in de duurzaamheidstransitie en de rol die schadeverzekeraars hierin kunnen spelen. Met haar achtergrond als Greenpeace-activist weet ze je vanuit een unieke positie te inspireren.
Meld je vandaag nog aan! Aanmelden kan t/m maandag 9 juni 12:00 uur.

Bestemd voor
Het hele programma staat open voor zowel leden van het Verbond van Verzekeraars als voor andere geïnteresseerden. Met name voor ketenpartijen zoals volmachten, makelaars, adviseurs en expertisebureaus.
Deelname is vooral interessant voor directies en senior management, beleidsbepalers en innovators/productmanagers.

Programma
Aanvang:    13:00 uur (inloop vanaf 12:00 uur met lunch)
Einde:         16:30 uur (met aansluitend netwerkborrel)

12:00 uur Inloop met lunch
13:00 uur Welkom en inleiding door dagvoorzitter Lidwien Suur (Raad van Bestuur Achmea)
13:20 uur Marktreflectie
13:50 uur Workshops ronde 1
14:35 uur Pauze
15:00 uur Workshops ronde 2
16:00 uur Keynote door Faiza Oulahsen (Associate Director Sustainability KPMG)
16:30 uur Afsluiting en netwerkborrel

Informatie over de deelsessies
Kies bij inschrijving twee van onderstaande deelsessies (één per ronde). Wij houden zoveel mogelijk rekening met jouw voorkeur. Per deelsessie is er steeds ruimte voor een maximum aantal deelnemers; de definitieve indeling hangt daarom af van het aantal aanmeldingen per sessie.

Ronde 1

1. Energie stroomt! Heeft u hier al aan gedacht?
In deze sessie bespreken we onder begeleiding van Jeroen Peters en Michel Abbink (partners PwC) in een spelvorm hoe bedrijven een actieve rol kunnen pakken om hun energiehuishouding duurzamer en goedkoper op te zetten, en tegelijk weerbaarder tegen schokken in de energiemarkt.

Aan de orde komen de stappen die schadeverzekeraars kunnen nemen om zich hierop voor te bereiden, en de risico's en kansen rondom verzekerbaarheid. De focus ligt op het MKB: Wat staat je klant te wachten? Hoe houd je hier rekening mee in je prijsstelling, claims proces en je samenwerking met gevolmachtigden en het intermediair? Zodat zakelijke klanten kunnen worden begeleid in het complexe landschap van innovatieve diensten.

2. Veiligheid en de energietransitie in de property markt
Verzekerden wekken elektriciteit op met zonnepanelen, slaan het surplus op in een energieopslag op locatie, elektrische voertuigen worden op eigen terrein geladen en een energiemanagementsysteem regelt alles op de achtergrond zo optimaal mogelijk. Een groot aantal van deze nieuwe risico’s hebben we in beeld en worden al ondervangen door preventieve maatregelen.

Maar zijn hiermee alle risico’s scherp in beeld of lekt er toch iets?
Is deze verduurzaming zaligmakend of ontmaskeren we tijdig een sluipend risico dat juist versterkt wordt door de combinatie van duurzame toepassingen?

Andre van Strien (directeur Troostwijk | BvT) neemt je in deze sessie mee in de samenhang der dingen, de risico’s die hiermee gepaard gaan maar ook praktische oplossingen.

3. (Internationale) politieke speelveld
Het Verbond geeft een inkijkje in de politieke verhoudingen op nationaal en internationaal vlak en de gevolgen voor het klimaatbeleid. Wat verandert er nu echt en hoe heeft het beleid van de Europese Unie en elders in de wereld effect op de Nederlandse situatie.

Jochem van Stiphout en Dennis Heijnen (Verbond van Verzekeraars) gaan onder andere in op de wederzijdse relatie van klimaat en duurzaamheid met de veiligheid en het concurrentievermogen van Europa en Nederland. Daarnaast bekijken we hoe de Europese Unie reageert op beleid in Amerika en hoe dit wordt vertaald in de Nederlandse politiek. Hierbij worden richtlijnen, omnibuswetgeving en andere relevante aspecten besproken.

4. Wat als groepen niet meekunnen in de transitie?
Verzekeraars willen impact maken en kijken hoe het wel kan. Ook op het belangrijke dossier duurzaamheid. Maar er zijn klanten die (nu) niet de mogelijkheid hebben om de stap te maken, of niet weten hoe ze dit moeten doen.

We bespreken met elkaar welke rol verzekeraars daarin kunnen spelen. Hoe kunnen zij hun klanten in beweging krijgen op het gebied van duurzaamheid? En willen en/of kunnen verzekeraars ook een rol pakken richting onverzekerde mensen? De focus ligt bij deze sessie op de particuliere klantgroepen, maar inzichten zijn ook bruikbaar bij kleine ondernemers.

 

Ronde 2

5. Vehicle risk rating model: hoe werkt het in de praktijk?
In 2024 was één op de drie nieuwe auto’s in Nederland een elektrische auto. En ieder jaar komen er weer nieuwe merken en modellen bij. Hoe veilig zijn deze auto’s eigenlijk? En hoe makkelijk en tegen welke kosten kunnen we ze na een ongeval repareren? De antwoorden helpen bij het inschatten van risico’s en het bepalen van de premie. Maar hoe doe je dat als de auto compleet nieuw is op de markt?

Thatcham Research, een samenwerkingsverband van Engelse verzekeraars heeft hier iets op bedacht: Het Vehicle Risk Rating Model (VRR). Zij testen bestaande en nieuwe auto's, richten zich op veilige en kostenefficiënte reparaties en geven de klant een rol in het geheel. Daarmee kunnen verzekeraars de risico’s beter voorspellen én de schadelast beter beheersen.

In deze sessie gaan we onder leiding van Solera Nederland dieper in op het VRR model en gaan we in gesprek over de toepassing in Nederland. Hoe bruikbaar is dit model en wat is er nodig om zoiets ook bij ons van de grond te krijgen?

6. For(n)ever? Het gebruik van schadelijke stoffen in de energietransitie
Elke twee seconden wordt er wereldwijd een nieuwe chemische stof ontwikkeld. Veel van deze stoffen worden ingezet in de energietransitie – van broom-brandvertragers in dakisolatie tot PFAS in accu’s, zonnepaneelcoatings en de opslag van waterstof. Maar hoe veilig zijn deze stoffen eigenlijk? En zijn er ook minder risicovolle alternatieven?

In deze deelsessie verkent em. prof. dr. Jacob de Boer (Vrije Universiteit Amsterdam) samen met ons de risico’s van gevaarlijke stoffen binnen de energietransitie. Welke risico’s en komen er op ons af en is er aanvullende wet- en regelgeving nodig? En hoe pakken andere landen – zoals China en de Verenigde Staten – dit aan? Kunnen wij daar iets van leren?

7. Transitie Net Zero in de zakelijke markt: kansen voor de co-assurantie?
De transitie naar een duurzame economie omvat de verschuiving van traditionele, fossiele brandstoffen en materialen naar hernieuwbare bronnen en duurzame bedrijfsmodellen. De verzekeringsmarkt speelt een cruciale rol in deze transitie door het bieden van financiële bescherming en risicobeheer voor innovatieve en duurzame projecten. Het accepteren van deze risico's door verzekeraars is niet vanzelfsprekend omdat we te maken hebben met onbewezen technologieën, nieuwe risico's en historische schadecijfers ontbreken.

Maar wat zijn de kansen? Het Verbond van Verzekeraars, Adfiz, Narim en VNAB zijn een onderzoek gestart naar de verzekerbaarheid van grote, innovatieve duurzame projecten. We delen de eerste resultaten van het onderzoek.

Royal HaskoningDHV geeft een toelichting op een pilot over groene waterstof en elektrolyse. Een consortium van producenten, technologieaanbieders en kennisinstituten hebben een project uitgevoerd om minimale veiligheidsvereisten en aanbevelingen voor standaardisatie te ontwikkelen. Dit heeft geresulteerd in een handreiking (Nederlandse Technische Afspraak – NTA).

Aan de hand hiervan gaan we met elkaar het gesprek aan over de rol die onze sector kan spelen om dergelijke ontwikkelingen te faciliteren.

8. Verzekeren tegen klimaatschade: van risico naar regie
Hevige hoosbuien, kurkdroge zomers, verzengende hittegolven en een stijgende zeespiegel. Het veranderende klimaat zet onze samenleving onder druk. Hoe houden we Nederland leefbaar en (water)veilig in deze nieuwe realiteit?

In deze interactieve sessie daagt Detmer Koekoek (kwartiermaker van NL AAA Klimaatbestendig), je uit: hoe maken we onze wijken weerbaar tegen extreem weer? Welke rol kunnen verzekeraars spelen om schade te voorkomen, risico’s te beperken en samen met overheden en bewoners te bouwen aan een klimaatbestendig Nederland?

Ontdek hoe publiek-private samenwerking ons sterker kan maken in tijden van klimaatverandering.

Kosten
Voor medewerkers werkzaam bij een lid of bij een (associate) partner van het Verbond van Verzekeraars zijn aan deelname geen kosten verbonden. Deze bijeenkomst valt onder het lidmaatschap of partnershipbijdrage.
Weet je niet zeker over jouw organisatie lid is van het Verbond van Verzekeraars check dan de ledenlijst of het overzicht met (associate) partners.

Voor medewerkers die aangesloten zijn bij Adfiz en NVGA bedragen de deelnamekosten € 139,- (excl. BTW). Voor overige geïnteresseerden bedragen de kosten € 199,- (excl. BTW).

  • Op deze bijeenkomst zijn de Algemene Voorwaardenvan Dienstverlening Verbond BV van toepassing. Door inschrijving verklaar je je akkoord met de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV
  • Vanaf inschrijving geldt een bedenktermijn van 14 dagen
  • Plaatsing geschiedt na beoordeling van de inschrijving door de Insurance Academy
  • Facturatie van deze kosten geschiedt vanuit Dienstverlening Verbond BV

Annulering en no-show
Leden
Leden van het Verbond van Verzekeraars kunnen hun aanmelding annuleren tót 48 uur voor de bijeenkomst. Bij latere annulering of no-show wordt € 50,- (excl. BTW) administratie-/organisatiekosten in rekening gebracht. Deze kosten worden niet in rekening gebracht als je je door een collega laat vervangen.
Annuleringen en vervangingen dienen per e-mail te worden doorgegeven aan het organisatiebureau van de Insurance Academy.
Door inschrijving verklaart de deelnemer zich akkoord met bovengenoemde voorwaarden.

Betalende bezoekers
Annulering van de aanmelding is mogelijk tot 14 dagen na inschrijving maar uiterlijk tot 25 mei 2025. Bij latere annulering of no-show is het volledige deelnamegeld verschuldigd. Deze kosten worden niet in rekening gebracht als je je door een collega laat vervangen.
Annuleringen en vervangingen dienen per e-mail te worden doorgegeven aan het organisatiebureau van de Insurance Academy.
Door inschrijving verklaart de deelnemer zich akkoord met bovengenoemde voorwaarden.

PA-certificaat
Deze bijeenkomst draagt bij aan het actueel houden van relevante kennis en kunde over dit thema. Deelnemers ontvangen automatisch een bewijs van deelname (PA-certificaat). Dit certificaat kan onderdeel zijn van eigen maatschappijprogramma’s op het gebied van Permanent Actueel (PA).

PE-punten
Met het bewijs van deelname (PA-certificaat) kan je op de website van het NIVRE (onder Permanente Educatie) zien of aan deze bijeenkomst PE-punten zijn toegekend.

Nadere informatie en vragen
Voor nadere informatie of met vragen kun je contact opnemen met Daphne Janse. Aan haar kun je eventueel ook reeds vooraf vragen sturen. Hiermee kan dan bij de voorbereiding zoveel mogelijk rekening worden gehouden.

Complianceregeling Mededinging
Deelnemers aan dit evenement vallen onder de Complianceregeling Mededinging van het Verbond en worden geacht zich te houden aan de geldende mededingingsregels en met de inhoud van de regeling bekend te zijn.

Privacyverklaring
De Insurance Academy is onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. Op de verwerking van persoonsgegevens die aan de Insurance Academy worden verstrekt is daarom de privacyverklaring van het Verbond van Verzekeraars van toepassing. Artikel 5 van die verklaring handelt specifiek over gegevens die worden verstrekt in het kader van deelname aan een activiteit of bijeenkomst van het Verbond (de Insurance Academy).

Sponsoring
Op de schademiddag zal er een sponsorplein staan. Heeft jouw organisatie hierin interesse, neem dan contact op met Sjoerd Brouwer.

De Schademiddag 2025 wordt mede mogelijk gemaakt door: