Skip to Content

Livestream: Hagelschade en klimaatverandering

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Livestream: Hagelschade en klimaatverandering

Klimaatverandering leidt tot extremen in het weer. Dat heeft ook grote gevolgen voor de schadelast van verzekeraars. Tijdens deze livestream staan we in bijzonder stil bij het onderwerp ‘hagel’. Aan het woord komt dr. Hans de Moel (universitair docent ‘Water and Climate Risk’ aan de VU). Hij gaat in op hagelrisico’s in Nederland, een studie in het kader van Climate-Kic en de impact van hagel op zonnepanelen. Verder staat Timo Brinkman stil bij de activiteiten van het Platform Klimaat en diverse tools voor verzekeraars. De livestream wordt geleid door Verbondsdirecteur Geeke Feiter-Van Heuvelen.

In één uur op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten.

Meld je nu aan!

Veranderend weer en stijgende schadelast
Het weer wordt extremer. We zien in Nederland en omringende landen steeds vaker zeer zware regenbuien en hagel, maar ook periodes van droogte. Op 23 juni 2016 zorgde een extreme hagelbui voor 100.000 schademeldingen op één dag en een verzekerde schade van ca. 600 miljoen euro met schade aan gebouwen, voertuigen en gewassen als gevolg. Zonder maatregelen neemt de schadelast naar verwachting toe. Daarom heeft het Verbond in 2017 een klimaatrapport uitgebracht en de website verzekeraars.nl/klimaat gelanceerd. Het dit jaar ingestelde platform klimaat ziet dat verzekeraars een belangrijke rol hebben om hun klanten te helpen de risico’s beheersbaar te houden. Aan de andere kant hebben verzekeraars hierbij zelf ook behoefte aan kennis en inzichten van professionals. Het Verbond helpt hierbij door verbinding met externe partijen, tools op de website, rapportages en kennissessies.

Sprekers
Dr. Hans de Moel is universitair docent bij de ‘Water and Climate Risk’ sectie van het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Hij zal ingaan op hagelrisico’s in Nederland. Specifiek een studie die in het kader van Climate-Kic is uitgevoerd door het Instituut voor Milieuvraagstukken (VU Amsterdam) in samenwerking met Achmea en het KNMI. Hierbij zijn verschillende bronnen gecombineerd om kansen op hagel in Nederland, en ruimtelijke verschillen daarin, in kaart te brengen. Daarnaast is specifiek gekeken naar de gevoeligheid van zonnepanelen tegen hagelschade, en welke factoren daarbij een belangrijke rol spelen.

Geeke Feiter-Van Heuvelen is directeur bij het Verbond van Verzekeraars, waar zij onder andere de portefeuilles ‘Schade’ en ‘Nieuwe Risico’s’ beheert. Klimaatverandering is een belangrijk onderdeel van haar aandachtsgebied.

Timo Brinkman, beleidsadviseur Klimaatverandering bij het Verbond van Verzekeraars, geeft een toelichting op de activiteiten van platform klimaat, waaronder tools waarmee verzekeraars hun voordeel kunnen doen.

Doelstelling
Met deze livestream ben je in een uur op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten op gebied van hagel in Nederland én de impact van hagel op zonnepanelen.

Programma
Aanvang:     16.00 uur.
Duur:           max. 1 uur

  • Opening door Geeke Feiter
  • Toelichting platform Klimaat door Timo Brinkman
  • Presentatie hagelklimatologie door Hans de Moel
  • Vragen
  • Presentatie hagelschade aan zonnepanelen door Hans de Moel
  • Vragen
  • Afsluiting door Geeke Feiter en verwijzing naar nadere informatie

Bestemd voor
Deze livestream staat open zowel voor leden als voor andere geïnteresseerden.
Deelname is vooral interessant voor productmanagers, acceptanten, underwriters, risicodeskundigen, data scientists/analisten, actuarissen, business developers, innovatiemanagers, schadebehandelaars en -experts, verzekeringsmakelaars, adviseurs, op gebied van schadeverzekeringen.

Kosten
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Hoe werkt deze livestream?
Tijdens de livestream kun je als deelnemer de sprekers zien en horen. Ook kun je vragen stellen en opmerkingen maken, door de vraag-en-antwoordfunctie te gebruiken. De sprekers kunnen jou alleen zien/horen als je ervoor kiest om je camera/microfoon aan te zetten. Indien je een vraag hebt, kun je dit met ‘het handje’ laten weten. Je kunt de vraag stellen, als je microfoon wordt aangezet door de organisatoren. Door je in te schrijven voor één of meerdere livestreams ga je ermee akkoord dat je zichtbaar bent voor andere deelnemers als je je camera aanzet.

Hoe kun je deelnemen aan de livestream?
Je moet je apart voor deelname aanmelden.
Na je aanmelding ontvang je van ons nadere instructies en de link om deel te kunnen nemen.
Kun je op het moment van de livestream niet kijken? Geen probleem! De stream is ook terug te kijken op een moment dat het jou wél uitkomt, alleen is er dan geen live interactie meer mogelijk. Ook daarvoor moet je je wel hebben aangemeld.

Nadere informatie en vragen
Voor nadere informatie of met vragen kun je contact opnemen met Timo Brinkman (beleidsadviseur Verbond van Verzekeraars). Aan hem kun je eventueel ook reeds vooraf vragen sturen, dan kan hiermee bij de voorbereiding zoveel mogelijk rekening worden gehouden.

Complianceregeling Mededinging
Deelnemers aan dit evenement vallen onder de Complianceregeling Mededinging van het Verbond en worden geacht zich te houden aan de geldende mededingingsregels en met de inhoud van de regeling bekend te zijn.

Privacyverklaring
De Insurance Academy is onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. Op de verwerking van persoonsgegevens die aan de Insurance Academy worden verstrekt is daarom de privacyverklaring van het Verbond van Verzekeraars van toepassing. Artikel 5 van die verklaring handelt specifiek over gegevens die worden verstrekt in het kader van deelname aan een activiteit of bijeenkomst van het Verbond (de Insurance Academy).