Skip to Content

Collegereeks Duiding actuele Kifid-uitspraken verzekeringssector 2024

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) behandelt jaarlijks duizenden klachten over een financieel product of dienst van een bank, verzekeraar of andere financieel dienstverlener. In 2023 behandelde Kifid ruim 3.200 klachten en deed bijna 1.000 uitspraken. 909 klachten gingen over schadeverzekeraars en 362 over levensverzekeraars. Wat betekenen die uitspraken voor jouw werk? En hoe kan je klachten voor zijn?

Om verzekeraars te helpen met duiding bij belangrijke of bijzondere uitspraken, organiseren het Verbond en Hart Advocaten in 2024 een reeks van drie colleges. Daarin worden de meest impactvolle schade gerelateerde uitspraken geduid.

Alle uitspraken zijn voorzien van een korte weergave van de klacht, gevolgd door een duiding van de beoordeling door de Kifid-geschillencommissie. Tot slot krijg je praktijkgerichte do’s en don’ts om de impact op beleid en processen te bepalen.

Tijdens het tweede college op 24 juni worden de volgende onderwerpen behandeld:

 1. Wanneer mag een verzekeraar (niet) vertrouwen op een ingeschakelde deskundige?
 2. Wanneer moet een verzekeraar meer uitkeren dan de nieuwwaarde?
 3. Wat is de zorgplicht bij telefonisch contact met de verzekerde als geen sprake is van advisering door de verzekeraar?
 4. Digitale verstrekking van voorwaarden: is dat voldoende als de polis schriftelijk wordt toegestuurd?
 5. Wat is de zorgplicht van een verzekeraar als de verzekerde wordt bijgestaan door een deskundige?
 6. Wanneer is een rapport van schade-experts een vaststellingsovereenkomst waaraan een verzekerde gehouden is?

Voor wie

Deze colleges zijn relevant voor onder andere klachtenfunctionarissen, juristen zoals legal counsels en advocaten in dienstbetrekking, compliance officers en managers die werkzaam zijn in de verzekeringssector. Heb jij een andere functie bij een verzekeraar of intermediair waarin je direct klantcontact hebt en/of te maken hebt met Kifid-uitspraken? Dan ben je van harte welkom.

Dit levert het je op

 • Je bent op de hoogte van de meest belangrijke en/of bijzondere Kifid-uitspraken die relevant zijn voor de verzekeringssector;
 • Je hebt een beter begrip van welke impact deze uitspraken hebben op jouw dagelijkse werk.

Data

De online colleges vinden plaats op de volgende data:

 • maandag 11 maart 2024 - 15.00 tot 16.00 uur; 
 • maandag 24 juni 2024 - 15.00 tot 16.00 uur; 
 • maandag 14 oktober 2024 - 15.00 tot 16.00 uur.

De studiebelasting is gelijk aan de duur van de colleges. 

Docenten

Dr. mr. Frank M.A. ’t Hart is oprichter en compagnon van Hart advocaten. ’t Hart heeft Nederlands recht gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, is in 1992 als advocaat begonnen en heeft zich gespecialiseerd in het financieel recht. In de periode 1999-2007 was hij general counsel bij SNS REAAL. Tot aan de beursgang was hij tevens verantwoordelijk voor compliance. Na zijn terugkeer in de advocatuur heeft hij in 2011 Hart advocaten opgericht. Daarnaast is hij regelmatig werkzaam als rechter-plaatsvervanger bij de fraudekamer van de rechtbanken Gelderland en Overijssel. Als redacteur is hij verbonden aan de Financieel Juridische Reeks van Uitgeverij Paris, de serie Recht en Praktijk – financieel recht van Kluwer en het Tijdschrift voor Financieel Recht. ’t Hart is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op basis van een dissertatie over de zorgplicht bij financiële dienstverlening (en het toezicht daarop).

Mr. Christian A. Wulf heeft Nederlands recht gestudeerd aan de Open Universiteit. Sinds augustus 2021 is hij formeel aan deze universiteit verbonden als buiten promovendus. Zijn proefschrift gaat over de betekenis van nudging binnen de financiële sector. De wenselijkheid om nudging toe te passen wordt beoordeeld vanuit het perspectief van zorgplicht en oneerlijke handelspraktijken. In zijn rol als know how manager bij Hart advocaten is hij verantwoordelijk voor Hart Academy, verricht (wetenschappelijk) onderzoek naar (Europese) regelgeving en fungeert als vraagbaak en sparringpartner voor advocaten.

Kosten en voorwaarden

Kosten:

Kosten voor de gehele reeks:

 • Werk je bij een lid van het Verbond van Verzekeraars dan bedragen de kosten: € 255,- voor de gehele collegereeks (excl. 0% btw). 
 • Voor overige geïnteresseerden bedragen de kosten: € 345,- voor de gehele collegereeks (excl. 0% btw).

Kosten voor losse colleges:

 • Werk je bij een lid van het Verbond van Verzekeraars dan bedragen de deelnamekosten € 85,- per college (excl. 0 % btw)
 • Voor overige geïnteresseerden bedragen de kosten € 115,- per college (excl. 0% btw).

Meld je wel aan met jouw persoonlijke werkmailadres. Zo kunnen wij beoordelen welke kosten verbonden zijn aan jouw deelname. 

Voorwaarden:

Op deze colleges zijn de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV van toepassing. Door inschrijving verklaar je je akkoord met de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV.

 • Vanaf inschrijving geldt een bedenktermijn van 14 dagen.
 • Bij annulering na 14 dagen is het volledige deelnamegeld verschuldigd. 
 • Annuleringen dienen per e-mail te worden doorgegeven aan het organisatiebureau van de Insurance Academy.
 • Plaatsing geschiedt na beoordeling van de inschrijving door de Insurance Academy.
 • Facturatie van deze kosten geschiedt vanuit Dienstverlening Verbond BV.

PA certificaat / NOvA-punten

Deze colleges dragen bij aan het actueel houden van relevante kennis over dit thema. Na afloop van ieder college ontvang je een deelnamecertificaat, mits je het college live helemaal volgt en je met je eigen account bent ingelogd. Dit certificaat kan onderdeel zijn van eigen maatschappijprogramma’s op het gebied van Permanent Actueel (PA).

Voor het live deelnemen aan de collegereeks kent het NIVRE per college 1 PE-punt toe. Je krijgt per live gevolgd college een PA-certificaat. Met dit bewijs van deelname kun je zelf de PE-punten bij NIVRE aanvragen.

NOvA-punten

Hart Academy van Hart advocaten is geaccrediteerd door de Nederlandse Orde van Advocaten. Ben je advocaat en wil je 1 NOvA-punt per college ontvangen? Geef dit dan door aan het organisatiebureau van de Insurance Academy! Dan ontvang je na afloop van elk college een certificaat met 1 NOvA-punt. 

Terugkijken?

Let op: Als je een college niet live kijkt maar terugkijkt, ontvang je géén deelnamecertificaat en kun je hiervoor ook géén PE-punten ontvangen.

Overige informatie

 • Dit programma kent het niveau van een training;
 • Er worden geen eisen gesteld aan een vooropleiding;
 • Er gelden geen vrijstellingen voor dit college;
 • Studiemateriaal is voor dit college niet van toepassing;
 • Deze collegereeks kent géén eindtoets of examen.

Inschrijven

Je kan je inschrijven tot 10.00 uur een (werk)dag vóór aanvang van een college.
Meld je aan met jouw persoonlijke werkmailadres. Alleen zo kunnen wij beoordelen of er voor jou kosten verbonden zijn aan jouw deelname. 

Na aanmelding ontvang je per college een link om deel te nemen.
Kun je op het moment van een college niet kijken? Geen probleem! De colleges zijn terug te kijken op een moment dat het jou wél uitkomt. Terugkijken kan tot het eerstvolgende college. Voor deze terugkijkmogelijkheid moet je je wel hebben aangemeld.

N.B. Bij terugkijken ontvang je géén bewijs van deelname.

Onze Partner

Hart Advocaten is een vooraanstaand advocatenkantoor, gespecialiseerd in financieel recht en bedient exclusief financiële instellingen zoals banken en verzekeraars. Ze hebben ook een opleidingsinstituut: Hart Academy, een erkend opleidingsinstituut door de Nederlandse Orde van Advocaten.

Met hun jarenlange ervaring in het financieel recht, het duiden van Kifid-uitspraken en de Hart Academy is Hart Advocaten dé partner voor het Verbond om deze colleges mee te organiseren.

Heeft u vragen?

Wil je meer weten over deze opleidingen en trainingen? Ik beantwoord graag je vragen!