Skip to Content

Onderlinge verzekeraars

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het Platform Onderlinge Verzekeraars (POV; voorheen Federatie Onderlinge Verzekeraars) maakt sinds 2015 onderdeel uit van het Verbond van Verzekeraars. Onderlinge verzekeraars hebben geen winstoogmerk en een ander bedrijfsmodel. Daardoor verschillen hun belangen en visie soms van andere verzekeraars. Binnen het platform POV behartigen wij daarom specifiek de belangen van deze onderlinge/coöperatieve verzekeraars. Dat doen we in Nederland en internationaal. Zo is het platform aangesloten bij internationale brancheorganisaties Amice en ICMIF.

Zichtbaarheid als speerpunt

In opdracht van het POV heeft de Stichting Economisch Onderzoek onderzoek gedaan naar de rol en positie van ‘De coöperatieve verzekeraar in 2025’ (zie onderaan bij publicaties). Dit biedt het POV een leidraad. Zo wordt binnen de Taskforce promotie gewerkt aan de zichtbaarheid van onderlinge en coöperatieve verzekeraars.

Video - Onderlinge: "We doen het samen"

Podcastserie - Onderlinge Verhalen

In een serie podcasts benadrukken we het unieke karakter van onderlinge verzekeraars: met bestuurders van verschillende verzekeraars en hun leden (lees: verzekerden) wordt een gesprek gevoerd over het onderlinge gedachtegoed en hoe zich dat uit in de bedrijfsvoering, het klantcontact en de premiebepaling van dit type verzekeraar. De serie bestaat uit 10 afleveringen die het unieke karakter van onderlinge verzekeraars in de schijnwerpers zet. 

Beluister de podcasts op Spotify. Je kunt ze via dezelfde link ook bekijken op YouTube.  

Wat maakt onderlinge verzekeraars uniek?

Het onderscheid tussen onderlinge / coöperatieve verzekeraar en commerciële verzekeraar maakten we inzichtelijk met een praatplaat over de unieke kenmerken en een infographic met kerncijfers (klik op de afbeelding voor een vergroting).

infographic: wat zijn onderlinge verzekeraars

Schadepreventie als speerpunt

Klimaatverandering zorgt voor steeds meer schade aan bijvoorbeeld huizen, bedrijfsgebouwen en voertuigen. Ook de toename van het gebruik van bijvoorbeeld accu's, batterijen en zonnepanelen verhoogt het risico op (brand)schade. Dit maakt verzekeren duurder. Sommige risico’s dreigen zelfs onverzekerbaar te worden. Daarom werken schadeverzekeraars aan preventie, het voorkomen van schade. Want als schade niet ontstaat, hoef je die ook niet te herstellen. En dat scheelt veel leed, tijd en geld.

De Technische commissie schadepreventie van POV ontwikkelt praktische handvatten in de vorm van brochures (zie hieronder), webinars en preventiedagen om bewustwording te creëren bij zowel risicodeskundigen - die dagelijks in hun vak te maken hebben met deze uitdagingen - als particulieren en kleine ondernemingen.

Dienstverlening aan onderlinge verzekeraars

Onderlinge / coöperatieve maatschappijen die bij het POV zijn aangesloten kunnen rekenen op brede individuele en collectieve dienstverlening. Via de Insurance Academy kun je - veelal gratis - deelnemen aan allerlei kennisactiviteiten. Medewerkers kunnen zich abonneren op onze eigen nieuwsbrief en op alle andere van het Verbond. Ook ondersteunt het POV de leden bij de implementatie en toetsing van de zelfregulering van het Verbond. Neem gerust contact op als je vragen of wensen hebt. 

Netwerk

Het POV vindt persoonlijk contact belangrijk. Persoonlijk contact zorgt immers voor onderlinge verbondenheid en geeft ons inzicht in de wensen en behoeften van leden. Daarom komen we periodiek op bezoek bij onze leden. Verder organiseren wij werklunches, een jaarlijkse Preventiedag en verschillende netwerk- en informatiebijeenkomsten.

Actueel

Publicaties

Laatst gewijzigd op: 21-5-2024