Skip to Content

Bouma startte zijn carrière bij ING en werkte vervolgens voor Rabobank en Coöperatie Univé Dichtbij. Zijn ambitie was om eindverantwoordelijke te zijn van een verzekeringsmaatschappij met een coöperatief karakter. Toen er een mooie positie bij EFO Paardenverzekering vrijkwam, greep hij deze kans aan. Sinds maart 2025 vervult hij daar als opvolger van Henk de Jong zijn droom om écht eindverantwoordelijk te zijn voor een bedrijf.

“Toen ik mijn vrouw net kende, zei ze dat ze ‘even’ ging paardrijden. Na 4 uur was ze nog niet terug.”

De 3.700 betrokken EFO-leden hebben samen zo’n 5.500 paarden verzekerd. De meeste dieren zijn particulier verzekerd, veelal voor de sport zoals dressuur, springen, mennen of eventing. Maar er zijn ook collectieve polissen voor fokkers en handelaren. Én er zijn mensen die in paarden investeren. “Denk aan een investering van 50.000 euro in een hele kostbare Friese dekhengst of in een duur sportpaard”, geeft Bouma als voorbeeld. “Die investering in, vaak een deel van, zo’n paard kan je bij ons verzekeren.” De meest afgesloten verzekeringen voor paarden zijn overigens de ziektekosten- en overlijdensrisicoverzekering. Daarnaast zijn er verzekeringen voor brand en diefstal of voor complicaties bij castratie, inseminatie of operaties.

Klein maar fijn

Verzekeraars zijn er in alle soorten en maten. Iedereen kent wel de grote namen, die vaak in reclamespotjes voorbijkomen. Maar er zijn ook kleine(re), gespecialiseerde verzekeraars die minder bekend zijn. In deze rubriek Klein maar fijn zetten we het vizier op die verzekeraars. Dit keer op EFO Paardenverzekering in Heerenveen.

Van middel tot maatje

Volgens Bouma, die via zijn vrouw en dochter nauw is betrokken bij de paardensport, gebeurt er tegenwoordig heel veel om het paard heen. Vroeger gebruikten boeren een paard als middel om zwaar werk op het land mee te verrichten. Tegenwoordig is het een maatje waar mensen jarenlang veel tijd mee doorbrengen en een sport mee beleven. Daar komt veel bij kijken: verzorging, veiligheid, training en transport. “Toen ik mijn vrouw net kende, zei ze dat ze ‘even’ ging paardrijden. Na 4 uur was ze nog niet terug. Dat was voor mij ‘even’ wennen. Tegenwoordig vergezel ik haar en mijn dochter regelmatig bij wedstrijden. Of… ga ik zelf een paar uur golfen”, grapt hij.

Fysio en waterfitness

Het kleine team van 10 bevlogen EFO-medewerkers volgt de veranderingen in de paardenwereld op de voet. Volgens de ondernemende directeur is één van de belangrijkste ontwikkelingen het dierenwelzijn van de naar schatting 450.000 paarden in Nederland. Vroeger ging een paard naar de veearts. Vandaag de dag zijn er steeds meer specialisten die specifieke behandelingen aanbieden als waterfitness, fysiotherapie en acupunctuur. Ook neemt de behoefte aan een crematie toe onder paardeneigenaren. Bouma: “Onze medewerkers, inspecteurs en de dierenartsen in ons netwerk komen dat soort dingen tegen. Het is vervolgens aan ons om risico-inschattingen te doen en te bepalen of en hoe we dat kunnen verzekeren en vergoeden.”

Verder zijn er volgens Bouma ook in de paardenwereld preventieve, technologische snufjes in opkomst om nare situaties en letsel aan ruiter en paard te voorkomen. “Ruiters dragen steeds vaker een bodyprotector. Mijn dochter heeft zelfs een speciaal jasje dat is uitgerust met luchtpatronen. Dat jasje klikt ze aan het zadel vast. En als ze valt, ontploffen die patronen als een airbag. Zo’n jas kost al gauw honderden euro’s.”

Toekomstgerichte nicheverzekeraar

Ondanks dat de paardenwereld een nichemarkt is, ziet Bouma door alle ontwikkelingen en de groeiende aandacht voor vitaliteit en veiligheid ook kansen. Zijn ondernemende instelling is dan ook één van de redenen dat hij als directeur is aangesteld. Naast het feit dat hij nog volop in de oriënterende fase zit, doet hij marktonderzoek om vervolgens samen met de leden de toekomst van EFO verder vorm te geven. “Dat maakt deze uitdaging heel erg leuk. We verzekeren nu een klein stukje van de paardenwereld, vooral het paard. Maar we onderzoeken de kansen voor verdieping en verbreding.”

“Ik heb niet zoveel moeite met regels, maar ik zou wel wat meer hulp willen bij de praktische uitvoering ervan binnen ons bedrijf.”

Praktische hulp

Sinds zijn start bij EFO is Bouma ook bestuurslid van het Platform Onderlinge Verzekeraars (POV) van het Verbond. Daar zet hij zich graag voor in, want volgens de coöperatieman is het een belangrijk netwerk om elkaar te ondersteunen bij het toepassen van wet- en regelgeving. Zeker voor de kleine verzekeraars. “Regelgeving voor bijvoorbeeld dataveiligheid en duurzaamheid is vaak gekoppeld aan een bepaalde omzet. Dat houdt in dat kleinere verzekeraars er niet of deels aan moeten voldoen. Maar dat wil niet zeggen dat wij ons er helemaal niet mee bezig hoeven houden.”

“Neem DORA. Daar vallen wij niet onder, maar óók voor ons is het belangrijk om het IT-landschap en de cyberrisico’s in kaart te hebben. Want hoe groot of klein een bedrijf ook is, in verhouding loop je dezelfde risico’s.” Hij besluit: “Ik heb niet zoveel moeite met regels, maar ik zou wel wat meer hulp willen bij de praktische uitvoering ervan binnen ons kleine bedrijf. Als POV-lid wil ik dan ook graag meewerken aan meer categorisatie, van de grootste tot de kleinste leden.”

Lees ook...

Ben je nieuwsgierig naar het verhaal van andere kleine, gespecialiseerde verzekeraars? Lees dan ook de al eerder gepubliceerde artikelen uit de serie Klein maar fijn over Agriver, EOC Scheepsverzekeringen en Donatus.