Klimaatverandering en nieuwe technologieën zorgen voor steeds meer schade aan bijvoorbeeld huizen, bedrijfsgebouwen en voertuigen. Dit maakt verzekeren duurder en sommige risico’s dreigen zelfs onverzekerbaar te worden. Daarom werken schadeverzekeraars aan preventie, het voorkomen van schade. Want als schade niet ontstaat, hoef je die ook niet te herstellen. En dat scheelt veel leed, tijd en geld.
Op deze pagina hebben wij onze preventietips, tools en brochures per thema gebundeld.
Klimaat
Klimaat en duurzaamheid zijn ontzettend belangrijke factoren in de verzekeringsbranche. Meer informatie over ontwikkelingen en standpunten op deze terreinen vind je op de themapagina Duurzaamheid / Klimaat.
- Wat kun jij doen om het risico op stormschade, droogte of juist wateroverlast te voorkomen? Preventietips bij extreem weer
- Ben je ondernemer? Lees dan deze tips ook even door!
- Info, preventietips en hulpmiddelen voor ruimtelijke adaptatie
- Bekijk weersgebonden schade over de tijd in het dashboard klimaatmonitor van Verbond van Verzekeraars en KNMI.
Agrarische sector
Bekijk het webinar Zonnepanelen: brandveiligheid & risico’s dat Land- en tuinbouworganisatie ZLTO begin 2022 organiseerde met onder andere het Verbond van Verzekeraars. Hierin werd uitleg gegeven over de aanleg, het onderhoud en de risico’s van zonnepanelen op staldaken.
Lees meer over ontwikkelingen en standpunten rond verzekeringen en de agrarische sector.
Brochures
Veiligheid in en rond het huis
Hoe laad jij op? Tips voor veilig opladen accu's
Nieuwe technologie zorgt soms ook voor nieuwe risico's. Bijvoorbeeld als het gaat om lithium-ion batterijen. Dat zijn de meest voorkomende batterijen in ons dagelijks leven. Je vindt ze in elektrische fietsen, e-steps, fatbikes, smartphones, powerbanks en noem maar op. Deze batterijen kunnen oververhit raken en in brand vliegen. Daarom heeft het Platform Brand tips opgesteld voor veilig opladen, ook voor ondernemers.
Brochures
Veilig ondernemen
Brochures/tools
- Brandveilig Ondernemen
- Paper Duurzaam Veilig.pdf
- Preventiebrochure PV-installaties.pdf
- Brandstichting - uw zaak
- Brochure Elektriciteit en Brandgevaar
- Brandveilig ondernemen
- Checklistbrand.nl
- Brochure Waterstof
- Neem je als (voormalig) zzp'er personeel aan? Verdiep je dan in verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.
- VRKI: instrument om het inbraakrisico te bepalen en beveiligingsmaatregelen te nemen.
- Borg-regeling: de juiste beveiliging met een keurmerk van CCV
Mobiliteit & transport
- Diefstalpreventie in het wegvervoer
- Handreiking Beveiliging Buitenterreinen
- Code 95 vakbekwaamheid beroepschauffeurs
- Diefstalbeveiliging Leaseauto’s (CCV)
Hoewel de diefstalcijfers al decennia fors teruglopen, worden toch nog veel auto’s gestolen. Bovendien zijn auto-onderdelen zoals katalysatoren, velgen en stuurwielen in trek bij criminelen. Onderdelendiefstal veroorzaakt veel schade aan de auto. Goede voertuigbeveiliging helpt om autodiefstal of onderdelendiefstal voorkomen. Verzekeraars verwijzen naar het Keurmerk Voertuigbeveiliging van het CCV voor informatie over voertuigbeveiliging en andere preventietips.
Lees meer over mobiliteit en verkeersveiligheid.
Cyber
Cyberverzekeraars vinden het belangrijk dat de risicobewustwording op het gebied van cyberrisico's toeneemt onder particulieren en zeker ook ondernemers. Het Verbond werkt nauw samen met de branchevereniging VNO-NCW en het DTC om hier gezamenlijk aan te werken. Door snel preventieve maatregelen te nemen, verkleinen ondernemers het risico om slachtoffer te worden van cybercrime. Bekijk daarom de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen | Digital Trust Center (Min. van EZK)
Op het gebied van cyber gebeurt ontzettend veel. Lees daarom ook de uitgebreide cyberpagina met initiatieven en preventietips.
Data: meten is weten
Het Data Analytics Centre (DAC) stelt dashboards samen met eigen gegevens en die van derden, om inzicht te geven in ontwikkelingen. Denk aan stalbranden, een weerkalender (hoe hard waaide het op datum X?), een klimaatoverzicht. Handig bij het vaststellen van verzekerde schade, het inschatten van risico’s en inzicht in de relatie tussen claims en klimaat. Bekijk ze hier.