
Marcel Rooijmans is Financieel Directeur/Bestuurder bij AgriVer, een onderlinge verzekeraar voor agrarische verzekeringen. Hij benadrukt dat het verzekeren van fruitteelt een belangrijke activiteit is. “Wij verzekeren fruittelers in Nederland en België. En anders dan veel mensen denken, hoeven de hagelstenen niet groot te zijn om een oogst te vernietigen. Appels en peren hebben een zachte schil, waardoor ook gewone hagelstenen kunnen zorgen voor een misoogst.”
2016
Het gesprek vindt plaats op het sfeervolle kantoor van AgriVer in Zoetermeer. En zoals dat vaak gebeurt als het over hagel gaat, komt bijna automatisch het jaar 2016 voorbij. Rooijmans: “Ik herinner het me als de dag van gisteren. Het was juni 2016. Ik werkte nog bij Univé en we hadden een personeelsuitje in Heeze. Een zomerborrel. Ineens barstte het los. De hagelstenen kwamen letterlijk door het enkel glas naar binnen. Toen ik daar wegreed, kwam ik langs kassencomplexen die volledig verhageld waren. Dat heeft heel veel indruk op me gemaakt.”
Klein maar fijn
Verzekeraars zijn er in alle soorten en maten. Iedereen kent wel de grote namen, die vaak in reclamespotjes voorbijkomen, maar er zijn ook kleine(re), gespecialiseerde verzekeraars die minder bekend zijn. In onze nieuwe rubriek Klein maar fijn zetten we het vizier op die verzekeraars. Dit keer op AgriVer, een onderlinge verzekeraar met 25 medewerkers en vestigingen in Zoetermeer en Hasselt.
Klimaatverandering
AgriVer is anders dan anderen, meent hij. “Wij doen specialistisch werk en moeten het echt samen met onze leden doen. Inspraak staat bij ons hoog in het vaandel. Belangrijkste voorbeeld is de klimaatverandering. Het is onmiskenbaar dat klimaatverandering leidt tot meer schade. Oogsten mislukken vaker en wij zien in onze cijfers dat extreem weer meer en meer toeneemt.” Hij lacht. “Bij ons werken geen klimaatontkenners.”
"Het is onmiskenbaar dat klimaatverandering leidt tot meer schade. Wij zien in onze cijfers dat extreem weer meer en meer toeneemt"
Meer verzekeren
Rooijmans noemt het “niet meer dan logisch” dat agrarisch ondernemers door die klimaatverandering meer weer gerelateerde risico's aan verzekeraars willen overdragen. “Wij horen bijna dagelijks dat leden graag meer willen verzekeren. Ik snap dat heel goed, maar aan de andere kant zijn onze mogelijkheden ook niet onbeperkt. Dat betekent dat wij er (op een bepaald moment) niet aan ontkomen om onze premies en voorwaarden aan te passen, zodat het verzekeren van weer gerelateerde risico’s op de lange termijn mogelijk blijft.”
Naast fruitteelt verzekert AgriVer akkerbouw, glastuinbouw en bomen. Het kan daarbij gaan om bossen, stadsparken, recreatieterreinen en begraafplaatsen. Rooijmans: “Grofweg kun je wel stellen dat wij de kas en het gewas verzekeren. Soms verzekeren we het woonhuis naast een kas ook mee, maar dat is niet onze corebusiness.”
Risicospreiding
Om de risico's zo goed mogelijk te spreiden, neemt AgriVer verschillende stappen. Zo is de verzekeraar vorig jaar gefuseerd met BFAO (Bos Fruit Aardappelen Onderlinge verzekeringen). Rooijmans: “Wij werken in een nichemarkt, maar hebben ook volume nodig. We moeten genoeg geld op de bank hebben. En we hebben slimme en betrokken mensen nodig, die niet alleen verstand hebben van verzekeren, maar ook over een agrarisch hart beschikken. Klinkt simpel, want samen hebben we meer kapitaal en meer expertise, maar een fusie vergt ook de nodige inspanning. Wij zijn met een team van 25 vaste medewerkers en hebben van hen, en van onze flexibele schil, in het afgelopen jaar veel extra inspanningen gevraagd.”
Betrokken leden
In totaal heeft AgriVer nu zo'n 8.000 leden. Het overgrote deel daarvan woont en werkt in Nederland, maar de onderlinge heeft ook leden in België en Duitsland. “Wij willen graag verder groeien, ook in het buitenland, maar wel op een stabiele manier. We hoeven niet te groeien om te groeien. We willen vooral sterker worden.”
Hij benadrukt het meerdere keren. De betrokkenheid van de leden bij het wel en wee van AgriVer is groot. “Wij staan dicht bij onze leden en hebben veel contact. We spreken dezelfde taal.”
"We hoeven niet te groeien om te groeien. We willen vooral sterker worden"
Dialoog
Het belang van die goede dialoog neemt alleen maar toe, vindt Rooijmans. “Preventie wordt steeds belangrijker. Als jij in een slechte wijk woont, is het handig om rolluiken te nemen en je huis te beschermen. Een agrarisch ondernemer moet op zijn beurt anticiperen op de klimaatverandering. Een fruitteler kan dat bijvoorbeeld doen door met netten een deel van zijn gewassen te beschermen tegen hagel. Maar dat kan ook verder gaan. Neem als voorbeeld de droogte. Je kunt je hardop afvragen of we in sommige gebieden in ons land nog wel moeten investeren in fruitteelt. Veel agrarisch ondernemers spelen daar overigens al op in. Het is niet voor niets dat er steeds minder fruitbomen zijn in Zuid-Limburg. Net zo goed als dat de akkerbouw in Flevoland juist floreert. De vierkante meterprijs schiet daar de lucht in. Wij zien dat het gebied steeds vaker de teelt gaat bepalen.”
Toekomstproof
Aan het einde van het gesprek komt Rooijmans nog eens terug op de hagelschade van 2024. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft AgriVer in de voorwaarden staan dat er ‘in extreme situaties’ niet de volledige schade hoeft te worden uitgekeerd. Rooijmans: “Vele jaren hebben wij onze leden premie terug kunnen geven. Tot vorig jaar. Helaas hebben wij in 2024 niet alle (hagel)schade volledig kunnen uitkeren. Dat doet pijn. Onze leden voelen die pijn direct in hun portemonnee, maar wij voelen die pijn ook. Het zijn lastige gesprekken geweest die erg veel indruk op mij en mijn collega’s hebben gemaakt. En ik kan nu wel zeggen dat ik het nooit meer hoop mee te maken, maar wij kunnen het weer niet beïnvloeden. En de klimaatverandering ook niet. Daarom moeten we samen met onze leden blijven bouwen aan verzekeringsproducten die toekomstproof zijn.”