
Ferdy Hoekman is zes jaar geleden bij EOC in Meppel begonnen als Manager Commercie. Ruim een jaar geleden is hij toegetreden tot het bestuur, dat hij samen met Martin Visser vormt. Hij is naar eigen zeggen in 2019 ‘bij toeval’ bij EOC terechtgekomen. “Toen ik werd benaderd voor een functie bij EOC, ben ik gaan praten. Ik kende het bedrijf niet, maar was meteen enthousiast. Terecht, want EOC is een fantastische niche-verzekeraar.”
Persoonlijk & betrokken
Het interview met Hoekman wordt afgetrapt met een korte uitleg over de (nieuwe) rubriek Klein maar fijn. Daar vindt hij wel wat van. “Ik heb aan den lijve ondervonden dat onbekend onbemind maakt. Voordat ik bij EOC kwam werken, had ik er nog nooit van gehoord. Onderlinge verzekeraars zijn van nature erg bescheiden, terwijl het bedrijven zijn die dienstverlening met hoofdletters schrijven. In vergelijking met grote verzekeraars is ons premievolume weliswaar kleiner, maar de impact die wij dagelijks maken met onze dienstverlening is erg groot. Zeker bij schades in de binnenvaart kunnen de gevolgen groot zijn en maken we met onze dienstverlening echt het verschil. Vind je Persoonlijk & betrokken geen betere naam voor je rubriek?”
Klein maar fijn
Verzekeraars zijn er in alle soorten en maten. Iedereen kent wel de grote namen, die vaak in reclamespotjes voorbijkomen, maar er zijn ook kleine(re), gespecialiseerde verzekeraars die minder bekend zijn. In onze nieuwe rubriek Klein maar fijn zetten we het vizier op die verzekeraars. Dit keer op EOC Onderlinge Schepenverzekering in Meppel.
Geen kleintje
Hoekman heeft een punt, want EOC mag zeker geen kleintje in Nederland Waterland worden genoemd. De onderlinge verzekeraar richt zich van origine op de beroepsvaart. EOC heeft een premieomzet van 37 miljoen euro en meer dan 22.000 leden/verzekerden. In de beroepsvaart is EOC de grootste van ons land. Daarnaast verzekert de onderlinge zo’n 4.000 woonboten (variërend van omgebouwde beroepsvaartschepen tot watervilla’s) en ongeveer 14.000 pleziervaartuigen. “In het segment wonen op het water zijn we inmiddels de grootste speler. En bij de pleziervaartuigen hebben we nog veel potentieel. We zijn nog relatief onbekend bij het grote publiek, maar als mensen voor ons kiezen, dan blijven ze ontzettend lang bij de club. Dat is voor mij het beste bewijs dat we de juiste dingen doen.”
Ferdy Hoekman: "Als mensen voor ons kiezen, dan blijven ze ontzettend lang bij de club"
Groei
Ook in de binnenvaart ziet Hoekman nog voldoende (groei)mogelijkheden. “Wij zijn vooral actief in Nederland, België en Duitsland, maar nog niet in de rest van Europa. Veel insiders in de Benelux kennen ons bedrijf al. Een aantal collega’s was pas bij een grote makelaar in Duitsland. Onze collega’s wisten van bijna alle schepen wie de eigenaren zijn en soms ook wie de vorige eigenaren waren. Die betrokkenheid en marktkennis maakt internationaal veel indruk.”
Datzelfde ziet hij terug in het co-assurantieprogramma dat EOC zo’n twee jaar geleden is gestart. “Grotere internationale verzekeraars vinden het fijn wanneer wij als leader op een polis staan. Dat is voor hen een bewijs dat het wel goed zit en tekenen ze graag mee.”
Co-assurantie
EOC is met die co-assurantie van start gegaan om nieuwe technologieën te omarmen en de leden te faciliteren. Hoekman: “De markt is in transitie. Er zijn veel innovaties op het gebied van voortstuwing, nieuwe brandstoffen, batterijen, semi autonoom varen, etc. Deze innovaties brengen vaak grote en onbekende risico’s met zich mee. Wij voelen het als onze plicht om onze ‘innovatieve’ leden te faciliteren in hun transitie. En aan de andere kant is het ook onze rol om deze risico’s voor het collectief goed te mitigeren. Dat doen we door ‘slechts’ voor een kleiner deel van het risico te tekenen. Op die manier steunen we onze vooruitstrevende leden, maar zorgen we er ook voor dat onze andere leden er geen last van hebben en nauwelijks risico’s lopen.”

Preventie
Naast de persoonlijke en betrokken benadering noemt Hoekman deskundigheid als derde kenmerkend aspect voor EOC. “Onze mensen zijn bijna dagelijks op scheepswerven te vinden of ze gaan op bezoek bij bedrijven en startups die bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe technologieën. We volgen alles proactief op de voet, brengen de risico’s in kaart en geven onze leden advies hoe ze het in hun bedrijfsvoering kunnen gebruiken. Deze kennis delen we overigens ook breder met de markt. We worden vaak gevraagd om een presentatie te geven over onze kijk op technologische ontwikkelingen. Zelfs internationaal vanuit Lloyds komen die vragen. Dat is toch een mooi compliment van het grote Lloyds?”
Missie
Hij komt er vaker op terug in het gesprek: betrokkenheid. “Wij vinden dat erg belangrijk. We zijn betrokken bij het wel en wee van onze leden. Als een lid ons opbelt, krijgt hij (of zij) direct iemand aan de lijn. Bij ons krijg je nog steeds een persoon te spreken en de kans is groot dat diegene je nog kent ook. Onze missie is niet voor niets dat we van elke dag een behouden vaart maken. En mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, dan zorgen wij er 24/7 voor dat je weer zo snel mogelijk door kunt varen.”
Anders dan anderen
EOC doet veel anders dan anderen, meent Hoekman. “Ik heb bij grote verzekeraars gewerkt en zie de verschillen. Het grootste verschil is dat je bij ons het woord polis nooit hoort. Het gaat bij ons elke dag over schepen. Algemene verzekeraars zijn vaak met meer dan één proces bezig. Daardoor is de afstand vaak groter dan bij een nicheplayer. Het gaat bij ons altijd om de boot, het schip of de woonark. Dag in dag uit. En als er een schade wordt gemeld, hebben we onze eigen experts die er op afgaan. Vorig jaar hadden we een schade in Maastricht van een woonark die tegen een brug was geknald. Onze expert is meer dan een week ter plekke geweest om alles in goede banen te leiden. Uiteraard probeert hij dan ook om de (gevolg)schade te beperken, maar hij is er vooral om onze leden bij te staan.”
"Alle wereldwijde spanningen hebben invloed op de binnenvaart. Dat zijn we gewend. Het is nooit steady"
Handelsoorlog
Dé slotvraag kan niet uitblijven. Zeker niet nu Trump net zijn plannen voor een handelsoorlog even in de koelkast heeft gezet: vreest Hoekman die tarieven van Trump? “Nee hoor, eigenlijk niet. Alle wereldwijde spanningen hebben invloed. Het sluiten van kolencentrales in Duitsland zorgde er ook voor dat het complete transport vanuit de haven naar het achterland wegviel, maar daar komt weer andere lading voor terug. En soms is het even wat minder en de andere keer wat meer. Het is nooit steady. Ook de ontwikkelingen in de Rotterdamse haven raken onze leden. De vloot verandert, onze leden veranderen en er komen andere schepen. De binnenvaart is dat gewend en wij ook. Het enige dat wij doen, is meebewegen. Dat klinkt makkelijker dan het is, want om dat goed te kunnen doen, is kennis, lef en betrokkenheid nodig.”