Skip to Content

Brand Notre-Dame: kan dat ook bij ons gebeuren?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Twee dagen na de brand die de Notre-Dame in Parijs voor een groot deel verwoestte, wordt er in Frankrijk al een voorzichtige balans opgemaakt. Naast de diverse complottheorieën wordt vooral benadrukt dat het onderzoek in volle gang is. Intussen stromen de miljoenen binnen voor de wederopbouw.

De brand heeft voor honderden miljoenen euro’s schade gezorgd. Bij Alphons van der Voorn, directievoorzitter van kerkenverzekeraar Donatus, stond de telefoon gisteren roodgloeiend.
 
Hoe is de Notre-Dame eigenlijk verzekerd?
“Die vraag heb ik vandaag al vaker gehad, maar dat weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat de eigendomsverhoudingen in Frankrijk heel anders zijn dan bij ons. In Frankrijk, en trouwens ook in België, zijn kerkgebouwen vaak het eigendom van gemeenten of de staat. Bij ons is iedere kerk zelf verantwoordelijk en wordt er in bijna alle gevallen gekozen voor een verzekering. In ons land is slechts een klein percentage niet verzekerd, en dat heeft vaak met principiële redenen te maken.”
 
Hoewel er nog veel onzeker is, loopt de schade vrijwel zeker in de honderden miljoenen. Is dat ooit eerder gebeurd?
“Deze schade is vrij zeldzaam. Bij de aardbevingen in Christchurch in 2011 zijn twee kathedralen bijna geheel vernietigd, maar was de schade in verhouding met Parijs niet zo hoog. En in Nederland hebben de kerken in Bovenkerk en Limmen vorig jaar brandschade opgelopen, maar dan praat je over een paar miljoen.”
 
Kan zo’n brand als de Notre-Dame ook in ons land plaatsvinden?
“Ik heb het eerder vergeleken met de Sint-Jan in ‘s-Hertogenbosch. Als die (gedeeltelijk) zou afbranden, moet er ook alles op alles worden gezet om ’m te laten terugkeren, net als nu het geval is met de Notre-Dame.”
 
Hoe zijn kerkgebouwen bij ons verzekerd?
“Op herbouwwaarde. Meestal blijven de muren en torens overeind en is het niet nodig om de volle honderd procent te verzekeren, maar kerkbesturen zijn voorzichtig in Nederland en kiezen meestal wel voor honderd procent.”
 
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van brand in kerkgebouwen?
“Uit cijfers blijkt dat vier op de tien grote kerkbranden (met een schade van vijftigduizend euro of meer) worden veroorzaakt door menselijk toedoen. Bijvoorbeeld bij restauraties of andere werkzaamheden. Of er ook daadwerkelijk een verband is tussen een brandschade en deze werkzaamheden is vaak moeilijk vast te stellen.


Was dit nuttig?