Skip to Content

Duurzaam schadeherstel

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Een van de hoofdthema’s van het middellange termijn plan van het Verbond is duurzaam verzekeren. Naast onderwerpen als de veilige energietransitie en duurzaam beleggingsbeleid staat ook duurzaam schadeherstel genoemd als een van de ambities. Samen met Schoonmakend Nederland en het NIVRE (Stichting Nederlands Instituut Van Register Experts) ondertekende het Verbond van Verzekeraars in juni 2023 het Manifest Duurzaam Schadeherstel.

Actueel

Wat houdt onze ambitie in?

Duurzaam herstel moet in 2027 de gangbare praktijk zijn bij het afhandelen van schade, in plaats van vervangen. Onder duurzaam herstel verstaan we het repareren van schade met minimale impact op het milieu en maximale efficiëntie waarbij sterk wordt gestimuleerd op het minderen van CO2 uitstoot in het afhandelingsproces. Het gaat niet alleen om het herstellen van de schade, maar ook om het gebruik van milieuvriendelijke materialen, het verminderen van afval, en het behouden van de kwaliteit en waarde van de voorwerpen. Door duurzaamheid te omarmen bij het herstellen van schade, draagt de keten bij aan een groenere toekomst.

Klik op de afbeelding om het manifest (versie 2023) te lezen.

Wat doen verzekeraars?

Veel verzekeraars herstellen al duurzaam. In een serie over duurzaam schadeherstel komen verzekeraars aan het woord om hun ervaringen te delen. Zij geven antwoord op vragen als: hoe ver zijn zij met duurzaam schadeherstel, wat doen en kunnen ze al?

Wat doen Schoonmakend Nederland en NIVRE?

Ook deze organisaties werken hard mee om duurzaam schadeherstel tussen de oren te krijgen. Regelmatig publiceren zij artikelen over dit actuele en belangrijke onderwerp. Kijk eens op hun site: NIVRE en Schoonmakend Nederland. 

Projectgroepen manifest

Wij hebben de ambitie om van duurzaam schadeherstel gemeengoed te maken in de property markt. Samen met de hele keten, want daar zit de kracht. Dit realiseren we door het programma uit te werken aan de hand van drie subthema’s:

  • Mobiliteit & mens 
  • Energie materieel
  • Circulariteit materieel

Het afgelopen half jaar is er geïnventariseerd welke onderwerpen als pilot kunnen dienen, met als doel het reduceren van CO2-uitstoot binnen het schadeproces. Dit is gedaan in zes projectgroepen en heeft geleid tot 18 verbetermaatregelen waarmee aan de slag wordt gegaan.

Tot en met december wordt een pilot voorbereid en een CO2 0-meting gedaan, waarna deze vervolgens in de praktijk wordt getest begin volgend jaar. Hierbij worden CO2 1-metingen gedaan.

Het manifest kent drie fases: januari tot en met juni 2024, augustus tot en met december 2024 en januari tot en met juni 2025. In de eerste fase is er geïnventariseerd welke potentiële verbetermaatregelen er zijn en is er een top drie gedefinieerd.

In fase 2 gaan de betrokken projectgroepleden aan de slag met drie uitgewerkte verbetermaatregelen om een pilot voorbereiden en doen ze een CO2 0-meting. In de derde fase zullen ze vervolgens deze verbetermaatregelen in de praktijk testen. Hierbij worden CO2 1-metingen gedaan.

Deze uitkomsten worden transparant gecommuniceerd, dus blijf vooral aangehaakt!

Meer informatie en meedoen

Natuurlijk bereiken we dit niet alleen. We hebben de hele schadeketen nodig. Wil je meer informatie of je meteen aanmelden? Stuur ons een mail. 

 

Laatst gewijzigd op: 11-10-2024