Skip to Content

Klimaatrisico’s: fysiek en transitie

De IPCC-rapporten van klimaatwetenschappers liegen er niet om: de mens veroorzaakt de huidige opwarming van de aarde. Voor verzekeraars vertaalt die realiteit zich in twee soorten risico’s. Eén, fysieke risico’s zoals de toenemende schade door extremer weer in allerlei facetten. Soms in de vorm van langere periodes van droogte, soms juist met hevigere neerslag en stormen.

En twee, transitierisico’s door de overgang naar een duurzamere wereld zonder fossiele brandstoffen. Een té snelle transitie kan namelijk impact hebben op de waarde van sommige beleggingen. “Voor verzekeraars, die vaak grote beleggers zijn in hypotheken en infrastructuur, kunnen zulke verschuivingen serieuze impact hebben op de balans. Verzekeren is risico’s managen,” aldus Doff, “en klimaatverandering is een risico dat we structureel moeten gaan beheersen.”

Van goede bedoelingen naar harde verplichtingen

Een van de belangrijke keerpunten ligt in de herziening van Solvency II. Vanaf 2026 wordt het voor grotere verzekeraars verplicht om duurzaamheids- en klimaatrisico’s mee te nemen in hun financiële rapportages. Daarmee verliest duurzaamheid haar vrijblijvende karakter en wordt het een toetsbaar onderdeel van de bedrijfsvoering.

Noodzakelijke omslag in denken

Doff: “Als de transitie simpel was, hadden we het natuurlijk allang opgelost. Maar al sinds de jaren 70, indertijd met het rapport van de Club van Rome ‘Grenzen aan de groei’, worden we gewaarschuwd voor de uitputtingsproblematiek. Voor de gevolgen van onze honger naar meer, de stijging van de CO2-uitstoot en de impact ervan op de leefbaarheid van de aarde.”

Sindsdien komt de verandering langzaam op gang. Zo begonnen bedrijven een aantal jaar geleden wel te publiceren over hun duurzame activiteiten. “Meestal aan de hand van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN”, legt Doff uit. “De al bestaande duurzame projecten en acties werden toen vooral gekoppeld aan een of meerdere SDG’s.”

Hij vervolgt: “Nu verandert de aanpak: van reactief naar proactief. Van outside in- naar inside out-denken. Dat betekent dat verzekeraars niet alleen bedenken hoe klimaatverandering invloed heeft op schade en klanten. Maar onderzoeken hoe zij zélf kunnen werken aan het beperken van klimaatverandering. Niet alleen voor hun eigen bedrijfsvoering, maar vooral voor hun klanten. De vraag daarbij is hoe je verzekeringsproducten kunt verduurzamen. En hoe je bewustwording bij klanten kan vergroten en schadepreventie actief kan stimuleren. Deze denkomslag vraagt om fundamentele keuzes.

Duurzaamheid in drie dimensies

Ondanks de complexiteit ziet Doff het glas altijd halfvol en geeft inzicht in de drie vlakken waarop verzekeraars (kunnen) acteren:

Beleggingen: door maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) met strategieën als impact beleggen, engagement, stemgedrag en uitsluiting.
Eigen bedrijfsvoering: door verduurzaming van kantoren, wagenparken, afvalreductie en communicatieprocessen met klanten en stakeholders.
Klantbediening: door het verduurzamen van het acceptatiebeleid tot de schadeafhandeling. Duurzaamheid kan en moet een integraal onderdeel zijn van de klantbediening.

Juist op dat laatste vlak ziet Doff veel potentie. “De echte impact kan je maken via onze klanten.”

Word een betere gesprekspartner

College 3 van de collegereeks Bedrijfsvoering van een verzekeraar is een verkenning van de balans van een verzekeraar in transitie. Over hoe duurzaamheid verweven raakt met financiële keuzes en strategische afwegingen. Hoe lees je een balans met het oog op duurzaamheid? En welke keuzes zou jij maken als je in de directiestoel zat?

De volgende collegereeks

Ook weten hoe een verzekeraar écht werkt om een betere gesprekspartner te worden voor management en het bestuur? De volgende editie van deze collegereeks start op woensdag 10 september. Op de opleidingspagina vind je meer informatie over alle thema’s zoals balans- en risicomanagement en het actuariaat. En over data, kosten en inschrijven.

Klimaatverhaal Verbond

In het onlangs gepubliceerde Klimaatverhaal leggen wij aan de hand van uitdagingen uit wat er volgens het Verbond nodig is om Nederland klimaatbestendig te maken. “Door de schade door klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken. Maar beter nog, te voorkomen”, benadrukt Geeke Feiter, directeur van het Verbond. “We moeten vooruitkijken en in klimaatoplossingen denken.” Lees meer over het Klimaatverhaal op onze website.