Skip to Content

Onderwijs en arbeidsmarktprofilering

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

“Als ik later groot ben, wil ik bij een verzekeraar werken.” Het is niet het antwoord dat je krijgt als je een kind vraagt wat hij later worden wil. We begrijpen dat politieagent of dierenarts veel spannender klinkt, maar ook verzekeren doet er toe. Verzekeringen bieden mensen en organisaties namelijk (financiële) zekerheid en daardoor kunnen zij risico’s nemen, investeren en dromen en doelen waarmaken. Daarom brengen wij de maatschappelijke rol van verzekeraars op verschillende manieren onder de aandacht bij studenten. Hoe we dat doen, vind je op deze themapagina.

Actueel

Insurance Challenge

Sinds het voorjaar van 2022 organiseren wij samen met onze leden regelmatig een Insurance Challenge. Via zo’n challenge maken studenten kennis met verzekeraars en werken mee aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals bijvoorbeeld de transitie naar een duurzame samenleving, het verantwoord gebruik van data of de krappe arbeidsmarkt. Elke challenge heeft een bepaald thema en vindt plaats bij een verzekeraar op locatie. Zo krijgen de studenten een kijkje in de keuken van een verzekeraar en hebben bedrijven de kans om te laten zien hoe leuk en waardevol werken in de verzekeringssector is.

Meer weten? Op de themapagina Insurance Challenge vind je meer informatie over dit initiatief, de challenges en deelname.

Minor Duurzaam verzekeren

Met de Hogeschool van Amsterdam werken wij aan een minor Duurzaam verzekeren. Deze minor is een onderdeel van de opleiding Legal Consultancy en Analytics. De studenten die voor deze minor kiezen, verdiepen zich bijvoorbeeld in wat duurzaamheid en duurzaam verzekeren is. Het resultaat is een infographic voor verzekeraars, waarmee zij meer inzicht krijgen en inspiratie kunnen opdoen voor hun eigen duurzaamheidsambitie. En dat is zeker voor kleinere verzekeringsmaatschappijen waardevol. Tegelijkertijd leren de studenten meer over de verzekeringssector en de maatschappelijke rol die verzekeraars vervullen in het leven van burgers en bedrijven. De minor start in september 2022.

Hulp van studenten

Soms schakelen verzekeraars via het Verbond de hulp in van studenten. Initiatieven en projecten ontstaan doorgaans in werkgroepen, platforms en commissies van het Verbond en kunnen gaan over uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan mobiliteit, verzekeringscriminaliteit, pensioen, duurzaam beleggen, letselschade of privacy. Een voorbeeld van een project waarbij de hulp van studenten is ingeschakeld, is ‘De beste privacyverklaring’. Alle verzekeraars moeten klanten informeren over hoe ze omgaan met privacygevoelige gegevens. Zo’n privacyverklaring is vaak een lap tekst, maar kan dat nou niet anders? dacht Jos Schaffers, beleidsadviseur Data en Privacy van het Verbond. Hij besloot de hulp in te schakelen van creatieve studenten van diverse hogescholen. Dit leidde tot een strijd tussen 8 groepen studenten die aan de slag gingen met legal design.

Bedrijfsbezoeken

Gedurende het jaar komen studenten van hogescholen en universiteiten bij ons op bezoek om kennis te maken met de verzekeringssector. Eén van die hogescholen is Hogeschool Zeeland. Elk jaar komt een groep studenten vanuit een financieel economische studie naar Den Haag en werkt aan een praktijkcase over verzekeren. En ook studenten van de master Aansprakelijkheid & Verzekering van de Universiteit van Amsterdam zijn al meerdere jaren op rij op bedrijfsbezoek geweest. Veel studenten kennen het Verbond en de verzekeringssector niet, maar vinden ons werkveld na een introductie heel interessant.

Financiële educatie

Het Verbond richt zich niet alleen op studenten, maar zet ook in op financiële educatie in brede zin. Zo zijn wij als branchevereniging partner van Wijzer in geldzaken. Een onderdeel van dit partnership is onze bijdrage aan de Week van het geld. In deze themaweek geven medewerkers van verzekeraars gastlessen aan leerlingen van groep 7/8. De leerlingen maken via het interactieve, digispel Fix je Risk kennis met de basisprincipes van verzekeren. Ga naar de themapagina Financiële educatie voor meer informatie.

Laatst gewijzigd op: 11-7-2023