Skip to Content

Toegankelijke website niet alleen taak voor webdevelopers

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het toegankelijk maken van een website is volgens Michèle van den Aardweg, front-end developer bij GRRR, niet alleen een taak voor webdevelopers. Haar stappenplan laat zien op welke manier ook andere afdelingen kunnen bijdragen aan een toegankelijke én inclusieve website.

Stappenplan in het kort:

Fase 1. Persona’s maken
Wat zijn de belemmeringen van mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en welke oplossingen zijn daarvoor? Medewerkers die zich met productontwikkeling bezighouden kunnen de website toetsen aan diverse persona's, waardoor het thema 'toegankelijkheid' al vanaf de start van het project meegenomen wordt.

Fase 2. UX / Wireframes
Webbouwers maken wireframes. Dit zijn een soort bouwtekeningen die tijdens de ontwerpfase van een website gemaakt worden. In deze tekeningen kan de gebruiksvriendelijkheid of usability worden vastgelegd.

Fase 3. Visual design
Designers hebben de taak om een design te ontwikkelen dat zorgt voor een duidelijke structuur en heldere boodschap, zonder de bezoeker te overladen met overbodige afbeeldingen en informatie.

Fase 4. Development
Webbeheerders zorgen voor volledige HTML-codes. Bezoekers met hulpsoftware, zoals screen readers, gebruiken de HTML om elementen op een pagina te kunnen beschrijven. Een link die bijvoorbeeld ‘leeg’ heet, zet de bezoeker op een dood spoor.

Fase 5. Contentstrategie
Content creators en redacteuren die met tekst aan de slag gaan, moeten aandacht besteden aan begrijpelijkheid en leesbaarheid.

Meer weten?

De vijf fasen van Michèle's stappenplan zijn op Frankwatching.nl verder uitgewerkt.

shutterstock_574939951.jpg

Verenigingsdag 2024

  • 26-6-2024
  • Event
  • Verzekeringsthema's

Was dit nuttig?