Skip to Content

VNAB publiceert formulieren voor Product Oversight Governance-proces

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

De Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs (VNAB) heeft formulieren ontwikkeld die verzekeraars en makelaars in de co-assurantiemarkt kunnen gebruiken voor de Product Oversight Governance-procedure. Zo wordt een praktische invulling gegeven aan de Europese wet- en regelgeving over POG.

Alle partijen die verzekeringsproducten ontwikkelen of aanbieden, moeten bij de ontwikkeling van verzekeringsproducten aantoonbaar maken dat op evenwichtige wijze rekening is gehouden met de belangen van de klant. Dat geldt ook voor het zakelijke segment, uitgezonderd producten voor het verzekeren van grote risico’s en maatwerkproducten.

De formulieren zijn een hulpmiddel en partijen blijven zelfstandig verantwoordelijk voor de volledigheid van hun eigen POG-dossier. In de ‘toelichting werkproces POG voor co-assurantie’ is meer informatie te vinden over wat standaardproducten zijn. Wat de verschillende rollen zijn van verzekeraars, makelaars en de brancheorganisatie VNAB in het POG-proces. Hoe de formulieren (kunnen) worden gebruikt én hoe deze worden onderhouden.

Het doel van het POG-proces is om ervoor te zorgen dat de verzekeringsproducten zo zijn ontwikkeld dat:

  • rekening wordt gehouden met de doelstellingen, belangen, interesses en kenmerken van klanten (doelgroep);
  • negatieve effecten op klanten worden voorkomen;
  • nadelen voor klanten worden vermeden of verminderd.

Bekijk de formulieren op vnab.nl


Was dit nuttig?