Twee derde laagbetaalde zzp’ers en flexwerkers heeft geldstress door corona

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
26-05-2020

Dit blijkt uit de ‘Flitspeiling financiële kwetsbaarheid’ van Wijzer in geldzaken. 62 procent van de laagbetaalde flexwerkers en 69 procent van de zzp’ers geeft in dit onderzoek aan dat hun persoonlijk inkomen per direct is gedaald door de coronacrisis. Dit levert deze groep financiële stress op.

Rondkomen met minder

Verder blijkt uit deze flitspeiling dat één op de tien Nederlanders (11%) momenteel (redelijk tot heel) moeilijk rond kan komen. Naast mensen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering (20%) zijn dit vooral laagbetaalde zzp’ers (20%) en laagbetaalde flexwerkers (17%). Deze laatste twee genoemden worden financieel het zwaarst getroffen in verhouding tot andere financieel kwetsbare groepen. Ook als ze gebruik hebben gemaakt van inkomensondersteunende regelingen van de overheid, is hun netto-inkomen gedaald. Ze moeten er plotseling aan wennen om met minder geld zien rond te komen. En dat zijn doorgaans vaak momenten dat schulden ontstaan.

Spaargeld nodig om rekeningen te betalen

Van de mensen bij wie de inkomsten zijn gedaald door de coronacrisis, zegt bijna de helft van de ondervraagden (46%) de afgelopen maanden aanspraak te hebben gemaakt op hun spaargeld. Een derde (33%) zegt de huidige situatie niet langer dan drie maanden te kunnen volhouden zonder (nog verder) in de financiële problemen te komen.

Werken aan financiële fitheid van Nederlanders

De partners van Wijzer in geldzaken, waaronder ook het Verbond van Verzekeraars, werken aan vele initiatieven om Nederland financieel fitter te maken. Een structurele samenwerking is de sleutel tot succes van het platform. In de komende jaren ligt de focus op een goede financiële voorbereiding op de toekomst, vooral van kwetsbare groepen zoals mensen met wisselende inkomsten, tijdelijke arbeidscontracten en laaggeletterden.

Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve groep Nederlanders (n=532) en zes financieel kwetsbare groepen (n=687).


Was dit artikel nuttig?