"Onze kracht zit in het tegen de stroom ingaan"

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
10-03-2015

Groot of klein. Breed of juist specialistisch. Het Verbond behartigt de belangen van meer dan tweehonderd verzekeraars. En dat zijn heel diverse verzekeraars, zeker sinds de komst van vijftig nieuwe leden door de fusie met de FOV. De komende tijd stellen we er een paar aan u voor. Dit keer Donatus Verzekeringen, een onderlinge verzekeringsmaatschappij voor kerken en monumenten.

Opgericht in: 1852
Aantal polishouders: Ruim 14.000
Aantal medewerkers: 43
Belangrijkste product: De brand- en stormverzekeringen voor kerkgebouwen of mét uitgebreide condities
Dagelijkse praktijk: Het taxeren van (kerk)gebouwen, maar ook preventieadvies.
 
Donatus, vanaf 1852 dé kerkverzekeraar van Nederland, begon als een katholieke verzekeraar. Tot 1968 werden slechts Rooms-Katholieke gebouwen verzekerd. Dat veranderde in 1969. Nu heeft men ruim tachtig procent van alle kerkgebouwen in hun portefeuille en worden alle denominaties verzekerd, waaronder synagogen en moskeeën. Donatus richt zich sinds zes jaar ook op (niet-religieuze) monumenten.
 
Alphons van der Voorn, directievoorzitter van Donatus, benadrukt dat de kracht van Donatus zit in het tegen de stroom ingaan. “We trekken er steeds meer op uit en vinden fysiek contact met de klant (leden bij ons) erg belangrijk, hoewel daar tegenwoordig steeds vaker op bespaard wordt.”
 
Beeldbepalend in het dorp
Kerkgebouwen zijn een specifiek soort ‘object’ om te verzekeren. Niet alleen vanwege de grootte en architectuur, maar ook de waardebepaling van het interieur (denk aan orgels, religieuze voorwerpen, Statenbijbels) maken het complex. Donatus doet dit heel zorgvuldig en daardoor duurt een taxatie vaak wel een dag. “Elk object dat verzekerd wordt, willen we zelf zien en taxeren. Dat is een behoorlijke klus, maar daardoor weten we wel precies wat er weg is, als er een claim komt.”
 
Een tegendraadse ontwikkeling
Hoewel de kerken in Nederland steeds meer leeg lijken te lopen, groeit Donatus nog steeds. “Wij doen ons best om de sluitende kerken in onze portefeuille te houden. De herbestemde kerken dus. Het ligt er wel een beetje aan wat die nieuwe bestemming dan is hoor, vanuit risico-technisch oogpunt. Studentenhuisvesting of ‘zware’ horeca tref je bijvoorbeeld minder aan. Bovendien groeit Donatus nog steeds door overname van kerkgebouwen van andere verzekeraars, meer dan negentig in 2014”.
 
Koperdiefstal
In 2011 verscheen er in Verzekerd! een artikel over de koperdiefstal in kerken. “Dat speelt nog steeds een rol. Zeer recent nog werden op vijf verschillende kerkhoven koperen kruisjes van honderden graven gestolen. Waarschijnlijk door dezelfde dader. Buiten dat het zeer oneerbiedig is, kun je je de vraag stellen “wat levert dat nou eigenlijk op?”. Maar toch gebeurt het nog steeds”, aldus Van der Voorn. Die begraafplaatsen vallen ook onder de koker van Donatus.


Was dit artikel nuttig?