Vrouwen aan de top? Liever een goede mix

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
11-02-2015

Topvrouwen in de verzekeringswereld zijn er volop. Dat blijkt wel tijdens het gelijknamige event van AM, waar een top 50 van hen werd gepresenteerd. Waarom zij de top hebben bereikt? Door zich een beetje aan te passen, maar vooral zichzelf mee te brengen. Want dan zorg je voor diversiteit. Toch keken alle aanwezige vrouwen stiekem even hoe groot het verschil is tussen hun wijs- en ringvinger: de ultieme testosterontest …

Carolina Pruis, interim-directeur en schrijfster van het boek ‘Vrouw op de apenrots’, bracht de test ter sprake. “Mensen zijn aangeklede apen. Hoe we ons gedragen is terug te voeren op het oerinstinct.” En dan blijkt testosteron of oestrogeen doorslaggevend te zijn voor de manier waarop het machtsspel gespeeld wordt. Dominant, competitief en risico nemend of empathisch, sociaal en risicomijdend. Of zoals Pruis het uitlegt: “Het is schaken versus mens-erger-je-niet spelen.”

Kies voor de mix
Topvrouwen in de dop hoeven niet volledig te veranderen. Maar iets minder bescheiden mag best. Dat vindt ook directievoorzitter van Zwitserleven Seada van den Herik. Als gastvrouw van de bijeenkomst aan haar de eer vanuit eigen ervaring te vertellen over de weg naar de top. “Uiteindelijk gaat het niet alleen over je resultaten en competenties, maar ook over hoe mensen je als persoon zien. Of ze jou de macht toevertrouwen.” Dan lijkt dat oestrogeen toch in de weg te zitten. Of niet? “Kies voor een mix. Pas je een beetje aan maar neem je eigen sterke punten mee. Zo zorg je voor nieuwe common ground en draag je bij aan anders en breder denken aan de top.” Een paar van haar tips aan de dames: leg de lat hoog en toon ambities. Maar ook: durf te dromen.

Mannen in de zaal
Na de presentatie van de top 50 (zie kader) betreedt de eerste – en een van de weinig aanwezige mannen – het podium: Verbondsdirecteur Leo De Boer durfde het aan deel te nemen aan de paneldiscussie over het thema. Niet voor niets: “In de branche zien we steeds meer vrouwen aan de top, we maken een goede ontwikkeling door. In onze commissies en ook in de Verbondscourse zien we het aandeel vrouwen gestaag toenemen. Ik heb het gevoel dat we tegen het punt aanzitten dat het steeds meer automatisch gebeurt.” Panellid Karin Bergsteijn is daarvan nog niet overtuigd. Daarnaast geeft ze aan dat het niet alleen moet gaan over de man/vrouw-verhouding, maar ook over bijvoorbeeld jongeren. Daar kan iedereen het alleen maar mee eens zijn; het gaat over de complementariteit van het team. Eerste doel voor volgend jaar: meer mannen in de zaal.
 

Top 50 verzekeringsvrouwen
Tijdens de bijeenkomst presenteerde AM voor de tweede keer de top 50 verzekeringsvrouwen. De aanvoerders van de lijst:

1. Ingrid de Graaf, lid Raad van Bestuur Delta Lloyd
2. Karin Bergstein, lid Raad van Bestuur a.s.r.
3. Bianca Tetteroo, voorzitter divisie Pensioen & Leven Achmea
4. Dorothee van Vredenburch, bestuurslid NN Group
5. Seada van den Herik, directievoorzitter Zwitserleven en directielid Vivat Verzekeringen

Lees meer op amweb.nl.


Was dit artikel nuttig?