Preventiemiddag Elektra: nieuwe apparaten, nieuwe risico’s

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
07-04-2016

Een spannende middag, woensdag 30 maart in het Bovag-huis te Bunnik. Gelukkig vooral letterlijk: de jaarlijkse preventiemiddag van het Platform Onderlinge Verzekeraars van het Verbond stond dit keer volledig in het teken van Elektra. Want steeds meer en nieuwe types elektrische apparaten, betekenen ook meer en nieuwe risico’s.

Met name de zonnepanelen trekken de aandacht van de 115 aanwezige schadebehandelaars, preventiemedewerkers en acceptanten. Want waar let je nu op bij de acceptatie van de verzekering van een dergelijk systeem? Belangrijk om te weten, volgens Karlo Rosing, inspecteur van installaties van zonnepanelen. “Ze worden namelijk vaak niet door profs aangelegd.” Het gevolg: loshangende kabels, vlak naast een baal stro, verkeerde ballast op het dak en vocht in de panelen. “Daardoor worden de contacten aangetast en loopt de temperatuur hoog op. Het gevolg: brand. Dat doet flink afbreuk aan het mooie idee van zonnepanelen dat je je eigen stroomleverancier wordt.”

Brandveilige kamers

Verzekeraars kunnen letten op het juiste keurmerk en eigen inspecteurs op pad sturen voor een check. Of zou in de toekomst een app uitkomst kunnen bieden? Eef Willems, eigenaar van diverse panden in de Nijmeegse binnenstad, zet die namelijk in voor de preventie van brand in kamerverhuurpanden. “Door de veranderende huurmarkt moeten verhuurders zich gaan onderscheiden, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid. Dat kan met het Keurmerk Kamerverhuur en Veiligheid.” Willems is voorzitter van de gelijknamige stichting. Via een app kan de verhuurder met foto’s registreren dat hij rookmelders en een blusser heeft hangen. Vervolgens wordt de huurder uitgenodigd hetzelfde te doen waarmee de registratie wordt bevestigd. Zo leggen ze samen vast dat de woning brandveilig is. “De app zorgt nu vooral nog voor bewustwording. Een foto van een blusser zegt namelijk niet dat hij ook werkt… Maar in de toekomst gaan we ook andere veiligheidsniveaus meenemen.” 

Bliksem en overspanning

Dat een keurmerk niet altijd schade kan voorkomen maakt Twan Smolders van OBO-Betterman, bedrijf voor overspanning- en inductiebeveiliging, duidelijk. Op blikseminslag heb je immers geen invloed. Of toch wel? Oplossingen zijn er genoeg, blijkt al snel. Van overspanningsbeveiliger tot fijnbeveiliging. Als een ware verkoper laat Smolders zien hoe makkelijk het is: “Je gaat erin, je gaat eruit en je gaat naar aarde”, wijst hij naar de drie uitgangen van een stekker en een module voor in de meterkast. Smolders vindt het best redelijk om dit soort beveiliging te vragen als verzekeraar, zeker als je kijkt naar de waarde van de apparaten die mensen in huis hebben. Onderdelen om een woonhuis te beveiligen kosten zo’n 250 euro, voor een kantoorpand ben je zo’n 1500 euro kwijt. “Zeker omdat we steeds meer apparaten in huis hebben. Een blikseminslag levert dus ook steeds meer schade op.”

 


Was dit artikel nuttig?