Presentator Jaap Jongbloed ontdekt de eenvoud van voertuigcriminaliteit

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Tijdens een opname van het programma De Nationale Misdaadmeter (AVROTROS) is de auto van presentator Jaap Jongbloed gestolen, terwijl hij de sleutels nog in zijn zak had. “Dit voorval maakt duidelijk dat auto's met moderne technologie veel eenvoudiger en zonder breekwerk zijn te openen, te starten en te stelen”, aldus Wouter Verkerk directeur Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV), die te gast is in de betreffende uitzending die vanavond op televisie is.

De presentator interviewde iemand op straat in Amsterdam voor zijn populaire misdaadprogramma en zag voor zijn ogen een dief met zijn zwarte Outlander PHEV er vandoor gaan. Dat Jongbloed geen uitzondering is blijkt uit de cijfers: iedere 40 minuten wordt in Nederland een auto, bedrijfswagen of truck gestolen. Opvallend: auto’s worden steeds jonger gestolen. In 2014 bedroeg de schade voor de categorie personenauto's van 3 jaar en jonger alleen al 96 miljoen euro, een stijging van 257 procent ten opzichte van 2011, berekende het VbV, opgericht op initiatief van het Verbond.

Verkerk: “Autobezitters gaan er onterecht van uit dat hun nieuwe auto beter beveiligd is. Met de jongste diefstalmethode kan de dief de informatie van de autosleutel uitlezen terwijl deze nog in je jaszak zit. Vervolgens is een auto eenvoudig te openen, te starten en dus te stelen. Deze methode is nog eenvoudiger dan het stelen via de diagnoseaansluiting in de auto.” 

Weinig auto’s teruggevonden

Personenauto's van 2 tot en met 5 jaar oud worden vaak door criminele organisaties gestolen. Slechts 25 tot 30 procent werd vorig jaar teruggevonden. Van de jongste auto's (0 en 1 jaar oud) werd na diefstal rond 40 procent teruggevonden. Om opsporing te bespoedigen is het Aangifteproces Gestolen Voertuigen (AGV) van verzekeraars en politie per 1 december vorig jaar landelijk ingevoerd. VbV start samen met Kiwa SCM (onafhankelijke organisatie voor hoogwaardige certificering) de campagne 'niet te hacken, niet te stelen'. De campagne moet leiden tot bewustwording over de noodzaak tot adequate beveiliging van auto's.

Alvast kijken

De ‘diefstal’ van de auto van Jongbloed is te zien in de uitzending van vanavond (dinsdag 14 april), NPO1, 21.25 uur. Kijk nu alvast het fragment op YouTube. Lees ook meer over het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit.


Was dit artikel nuttig?