Skip to Content

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Ontspannen op vakantie?


De vakantietijd is weer in aantocht. Hoe kun je daar zonder stress naar toeleven? En dat vasthouden tot ver, ver nadat je weer terug bent? Cindy van der Krabben van Verbondspartner T-MC heeft een aantal tips op een rijtje gezet, zodat het vakantiegevoel niet meteen weer als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Vóór je vakantie

Het is vrijdagmiddag. Je bent razend druk met het afronden van wat laatste acties. Je rent nog een laatste overleg in, werkt je e-mail zoveel mogelijk bij en sluit om 18.30 uur de computer af, ook al staat er nog van alles in de inbox (dat komt na m'n vakantie wel weer denk je nog). Vakantie!
Hoe kan het anders? Zo!
• Begin één tot twee weken voordat je vertrekt met de voorbereiding. Plan een dagdeel voor jouw vakantie om losse eindjes zoveel mogelijk weg te werken en plan de rest in voor na de vakantie.
• Draag lopende zaken een week voordat je vertrekt over aan een collega. Plan ook meteen een afspraak na de vakantie in met die collega om zaken weer terug overgedragen te krijgen.
• Het werkt stressverlagend om twee dagen vóór de laatste werkdag geen afspraken te plannen. Met nieuwe informatie uit gesprekken doe je de eerste weken toch niets.
• Plan voordat je vertrekt alvast een blok in op je eerste werkdag. Neem hier ruim de tijd voor, minimaal een halve dag. Gebruik die tijd om e-mails te behandelen, bij te praten met collega's en ook om de planning en prioriteiten voor de komende dagen bij te werken.

Tijdens je vakantie

Het is eindelijk zover! Je hebt vakantie! Vrij van verplichtingen. Palmbomen, sneeuwwitte stranden, azuurblauwe zee, snorkelen, zeilen, wandeling door de bossen, wijnproeverij, bootexcursie, kookworkshop en nog veel meer!
• Weersta de verleiding om tijdens de vakantie zakelijke e-mail te bekijken of zakelijke voicemails af te luisteren. Word je onrustig als je je e-mail niet mag lezen? Schakel dan de pushmail uit en spreek met jezelf en reisgenoten af op welk moment van de dag je "even bijwerkt".
• Stel het moment van het ophalen van zakelijke e-mail uit tot de eerste dag dat je weer aan het werk gaat.
• Geen kantoorroddels. Ga even tijdelijk uit de werk-groepsapp en vertel aan collega's dat je echt even twee weken niets over werk wilt horen of lezen.
• Laat die werktelefoon thuis. Gebruik je de telefoon zowel zakelijk als privé? Zet dan je werk e-mail uit.

Na je vakantie

Je gaat meteen weer aan het werk. Je opent de e-mailbox en ziet 283 ongelezen e-mails, 12 uitnodigingen voor afspraken, een collega staat met een spoeddossier aan je bureau en er knipperen 27 herinneringen van taken die nog open staan. Ruim zestig procent van de Nederlandse vakantiegangers is na één dag werken het vakantiegevoel alweer kwijt.
Zo start je zonder stress weer lekker op:
• Blokkeer in je agenda voor de komende twee weken iedere dag twee blokken van anderhalf uur. Dit kun je voor de vakantie natuurlijk al doen! Daarmee creëer je de tijd om je productie te draaien en voorkom je dat je agenda volloopt met afspraken. Begin bovenaan en plan werkzaamheden in de blokken die je in je agenda hebt opgenomen, ga geen grote acties direct oppakken, anders blijft de berg even groot.
• Ga niet van volle ontspanning naar volle werkstress. Dat kan door op je werk regelmatige (micro) pauzes te nemen. Sla in ieder geval je lunch niet over! Ga ook op tijd naar huis. Werk niet over in de eerste week na de vakantie.

Veel succes, maar nu eerst: fijne vakantie!

Cindy van der Krabben werkt sinds mei 2016 als consultant en trainer bij T-MC. Daarvoor heeft ze bij de Rabobank en Achmea gewerkt, onder andere als teamleider en projectleider.

 


Was dit nuttig?