Skip to Content

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Blik op verkeersveiligheid: laat je niet afleiden!

De rust, de ruige natuur en vooral de ongereptheid. Dat maakt de Highlands zo bijzonder voor mij. Ieder jaar weer keer ik terug naar het hoge noorden van Schotland. Maar, als je daar tussen de bergen rijdt op de single-track roads is het oppassen geblazen. De eenbaans weggetjes zijn smal en achter iedere bocht kan je zomaar een tegenligger tegemoet komen.

Passeren lukt dan alleen op de passing places. Dat betekent twee handen aan het stuur en vooral focus en concentratie. Maar eigenlijk gaat dat daar vanzelf! Je haalt het echt niet in je hoofd om rustig achter het stuur een boterhammetje te eten of de radio op een andere zender te zetten. Laat staan dat je even op je mobiel kijkt. Nee, je moet continu alert zijn. Want voor je het weet, rij je in de berm of merk je een tegenligger te laat op.

Kruiskijkers

Hoe anders lijkt dat te zijn op de Nederlandse wegen. Als je wat vaker op de weg zit, dan zie je dat veel bestuurders zich makkelijk laten afleiden in de auto. Een politieagent noemde ze laatst kruiskijkers en dan weet je gelijk wat hij bedoelt. Vooral op de snelweg, maar ook binnen de bebouwde kom, is het kennelijk heel lastig om die mobieltjes met rust te laten. Soms met verschrikkelijke gevolgen, want de cijfers liegen er niet om. Na een jarenlange daling zien we helaas weer een stijgende lijn. In 2018 vielen er 678 doden in het verkeer en meer dan 20.000 zwaargewonden. En afleiding is één van de oorzaken.

Strategisch plan

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft tijdens het Algemeen Overleg Verkeersveiligheid van de Tweede Kamer begin februari toegelicht welke acties er lopen om deze trend te keren. Centraal in de aanpak staat het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV 2030). Concreet onderdeel daarvan is dat het Rijk voor de komende tien jaar een half miljard euro beschikbaar stelt voor gemeenten en provincies om díe wegen te verbeteren waar de risico’s het grootste zijn.
Daarnaast zijn er nog veel zaken in onderzoek die in de loop van het jaar duidelijk moeten worden. Bijvoorbeeld of er een helmplicht moet komen voor snorfietsers. En of we elektrische stepjes op de weg moeten toelaten. Vooral dat laatste roept veel discussie op. In veel andere Europese landen zijn de stepjes gemeengoed en een mooie aanvulling op de andere vervoersvormen. Maar op onze soms overvolle fietspaden en wegen is het wel de vraag wat dit voor de verkeersveiligheid in Nederland gaat betekenen.

Hardnekkig probleem

Het aanpakken van afleiding in het verkeer is en blijft een van de speerpunten van de minister. Zo is het aantal boetes voor het gebruik van de mobiele telefoon vorig jaar verder  gestegen tot 121.000. Het geeft maar weer eens aan hoe omvangrijk en hardnekkig het ‘afleidingsprobleem’ is.
Overigens speelt het probleem van afleiding niet alleen in de auto, maar zeker ook op de fiets. Voor dat laatste heeft Rapper Snelle, in samenwerking met Interpolis, een nummer 1 hit geschreven onder de titel ‘smoorverliefd’. Een zeer indringend en confronterend liedje over de gevolgen van appen op de fiets. En vooral een mooi voorbeeld om jongeren bewust te maken van de gevaren van dat appen.

Rij MONO

In 2018 heeft de minister het startsein voor de MONO-campagne gegeven. We zijn bijna anderhalf jaar verder en de term Rij MONO begint al aardig ingeburgerd te raken. Een volgende stap is het betrekken van werkgevers bij de campagne MONO zakelijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst één op de tien werkgevers het normaal vindt dat werknemers tijdens het rijden niet alleen berichtjes lezen, maar daar ook op antwoorden!
De minister heeft de ambitie geuit dat eind dit jaar minstens duizend werkgevers het MONO convenant hebben ondertekend en zich daarmee verbinden aan de campagne. Univé heeft zich een paar weken geleden aangesloten, onder het motto ‘Univé rijdt MONO’. Wie volgt?

 Alex de Hoop is Beleidsadviseur Schade/Mobiliteit bij het Verbond van Verzekeraars
Was dit nuttig?