Skip to Content

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Dit zijn de vooroordelen

Het beeld dat mensen hebben van werken bij een verzekeraar: saai en droog. Een werkdag gaat volgens velen zoiets als dit: je komt net voor 9.00 uur het kantoor binnen, pakt een kop koffie en neemt de lift naar je hokje. Je opent Excel en na een paar uur geef je de cijfers door aan je manager: een man in een vaal pak. Je gaat verder met de volgende set data. Om 17.29 ga je naar huis. Rinse and repeat.

Ik ben Richard Roelevink, beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt bij het Verbond van Verzekeraars en ik ga vertellen waarom dit niet klopt.

Dynamisch veld

De verzekeringssector is namelijk juist een dynamisch veld waarin je als jong talent aanspraak kunt doen op je kennis, creativiteit en ambitie. We zijn altijd op zoek naar nieuwe ideeën, inzichten en technologieën om in te zetten. Zeg nou eerlijk: dat is niet het eerste waar je aan denkt bij het woord ‘verzekeraar’. En dat willen we graag veranderen.

Insurance Challenges

Daarom hebben we de Insurance Challenges in het leven geroepen. Drie keer per jaar organiseren we vanuit het Verbond een dag met telkens een ander thema (klimaat, data, etc.). Tijdens die dag ga je met je medestudenten op locatie aan de slag met een vraag die de sector echt bezighoudt; een praktijkcase. Zo krijg je de kans om werken voor een verzekeraar vanuit een ander perspectief mee te maken: als een open-minded omgeving waarin innovatie en jong talent gestimuleerd worden. Niet onbelangrijk: we verwelkomen studenten uit allerlei richtingen. Denk aan HR, sales, communicatie, Data/IT en marketing. In de praktijk passen alle opleidingen, dus zijn er geen limieten.

Eigen idee

Wat doe je op een Insurance Challenge-dag?
Hoe zo’n dag over het algemeen in zijn werk gaat, is als volgt:
Je begint met een eigen idee voor een oplossing. Dat idee combineer je vervolgens met de ideeën van andere studenten in je groep. Wij geven je vervolgens de benodigde input en antwoorden op jullie vragen.
Doordat je in groepjes werkt, krijg je mee hoe het in de praktijk is om in een team bij een verzekeraar te werken. Met elkaar creëer je een echte oplossing, gebaseerd op een combinatie van praktijkkennis en theorie.

The war on Talent

Tijdens onze laatste Insurance Challenge – The War on Talent - gingen onze studenten aan de slag om een oplossing te bedenken voor het arbeidstekort in de sector. De bedachte oplossingen tijdens deze Challenge waren zeer creatief. Mij bleef vooral het idee van een Job Tinder bij: een nieuwe manier van solliciteren via een app die erg lijkt op Tinder, maar dan voor het solliciteren naar een baan. Creatief en uniek!

Eyeopener voor studenten

Aan het eind van de dag is er een gezamenlijke borrel, waar het voor mij als young professional erg leuk was om ervaringen uit te wisselen met de studenten. Zo waren heel veel studenten verrast dat er geen/veel minder hiërarchie is dan ze dachten (je wordt als jongere serieus genomen), of dat ik mijn werktijd en plek volledig zelf kan bepalen. Dit was een echte eyeopener voor ze. En voor mij des te meer reden om deze Insurance Challenges te blijven organiseren.

Ben jij bij de volgende Challenge?

Mocht dit verhaal je inspireren, dan kun je je ook inschrijven voor de volgende Challenge op de website. De planning is om deze Challenge in het midden van november te houden. Tot dan!

Richard Roelevink is Beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt bij het Verbond van Verzekeraars


Was dit nuttig?