Skip to Content

Frustratie is inspiratie

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

“Blijf doorgaan met jouw idee, met de oplossing die jij voor een probleem hebt ook al hebben anderen kritiek.” Dit drukte Casper van der Meer, co-founder van de Better Future Factory, de JIP-ers tijdens de tweede sessie van het innovatieprogramma van het Verbond op het hart. En deze boodschap kwam goed van pas, want ‘s middags pitchten de deelnemers hun ideeën voor de allereerste keer aan een groep experts. Welke ideeën zijn ‘finale proof’?

Je kunt deze video alleen afspelen als je onze marketingcookies accepteert.
Dat is niet onze keuze, maar het gevolg van wetgeving. Wij gaan uiteraard netjes met je gegevens om.

Frustratie
Van der Meer deed zijn persoonlijke verhaal over de start-up de Better Future Factory. Voor de initiatiefnemers begon het allemaal met een gedeelde frustratie: plastic afval. Hoe kun je afval recyclen op Lowlands? Dit was de basis voor de circulaire ontwerpstudio waarmee hij bedrijven helpt om op duurzame wijze van hun afval af te komen. Met behulp van een 3D-printer worden van plastic afval bruikbare producten gemaakt. Het gaat er volgens hem om, om een frustratie als inspiratie te zien. “Een innovatief idee begint bij een frustratie, een probleem. Voor dat probleem zoek je een concrete oplossing.”

Speeddaten
Het oplossen van een probleem gaat volgens Martijn Minkenberg (beleidsadviseur Innovatie van het Verbond) niet vanzelf. Hoe ervaren de JIP-ers dit nu binnen hun organisatie? "Hoe makkelijk is innoveren?" Vroeg Minkenberg zich af. De deelnemers discussieerden enthousiast mee en het gesprek ging al snel over doorzettingsvermogen. Want dat heb je ongetwijfeld nodig als je te maken krijgt met weerstand en kritiek vanuit het bedrijf. Één JIP-er gaf de tip om in een innovatieteam één persoon verantwoordelijk te maken voor de terugkoppeling binnen de organisatie. Zo kan de rest zich blijven richten op innoveren. Maar... wie wil die 'shit umbrella' zijn? Tijdens de speeddates met experts kregen de JIP-ers meteen de kans om het innovatieproces te ervaren. Hun ideeën werden voor de eerste keer kritisch getoetst.

90 seconden
’s Middags was het erop of eronder, want tijdens de finale op donderdag 5 april is namelijk plek voor slechts vijf ideeën. Elke JIP-er pitchte in 90 seconde één idee. De meest uiteenlopende thema's kwamen voorbij zoals zzp-ers, mobiliteit en vervoer, verzuim door een burn-out, onderhoud, studenten en fraudebestrijding. De sfeer was goed en er was volop ruimte voor feedback.

“Het was wederom een hele leuke sessie! Hoewel ik het best lastig vond om op een innovatief idee te komen, is het met een beetje inspiratie uit mijn omgeving toch goed gelukt. Tijdens de speeddates met experts, kreeg ik goede tips om mijn idee verder aan te scherpen. Ik moet zeggen dat er zoveel creativiteit binnen deze groep is. Het was echt leuk om ook de pitches van de anderen te zien. Er zaten hele verrassende ideeën tussen en ik ben heel benieuwd welk idee gaat winnen."
"Het verhaal van MakerStreet over Design Thinking was ook leerzaam. Deze methode bestaat uit meerdere essentiële vaardigheden in een combinatie van empathie, creativiteit en rationaliteit om in behoeftes van gebruikers te voorzien en nieuwe waarde te creëren. Ik heb dit meteen toegepast in mijn werk.” aldus Tamar Mast, deelnemer vanuit de Onderlinge ’s-Gravenhage.

Benieuwd naar het winnende idee? Houd onze webpagina in de gaten, want de inschrijving voor de finale op donderdag 4 april gaat binnenkort van start. Wij hopen je daar te zien!


Was dit nuttig?