Skip to Content

Meld je aan voor het ACIS symposium over Solvency II

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Hoe risicogebaseerd is Solvency II, het Europese toezichtskader voor verzekeraars nu echt? Dat is één van de vragen die Roger Leaven op 10 maart aan de orde zal stellen tijdens het ACIS symposium over het vijfjarige lustrum van Solvency II. De hoogleraar Mathematics and Economics of Risk aan de Universiteit van Amsterdam begeleidt het symposium dat gaat over risico, regulering en toezicht op verzekeraars.

Dat Laeven deze vraag stelt, is op zich niet gek omdat Solvency II een risicogebaseerd toezichtsraamwerk is waarbij de aard en de omvang van de risico's de hoogte van de toezichtseisen bepalen. “Die risicgebaseerde aanpak was een welbewuste keuze juist omdat de voorganger van het huidige stelsel, Solvency I uit de jaren ’70, juist te weinig risico georiënteerd bleek. De cijfers vertellen inmiddels een heel ander verhaal,” aldus Laeven. Tijdens het symposium staat hij onder meer stil bij de oorzaken hiervan en ook wat er in zijn ogen anders moet. Ook wat betreft een van de grootse uitdagingen voor het huidige stelsel: de fundamentele inherente spanning tussen marktwaardering - op basis van dagwaarden - en het langetermijnkarakter van veel verzekeringsverplichtingen.

Introduceer een proportionaliteits-toolbox

Dat Laeven niet alleen staat in zijn analyse blijkt uit de reactie die het Verbond van Verzekeraars, maar ook Insurance Europe november vorig jaar gegeven heeft op het voorstel van de Europese Commissie voor de herziening van het Solvency II toezichtsraamwerk. Het Verbond pleit onder andere voor meer proportionaliteit in het huidige stelsel. Bij de totstandkoming van het raamwerk in 2016 is hier volop aandacht aan besteed. “Echter, in de praktijk komt deze basisgedachte onvoldoende uit de verf en is het proportionaliteitsbeginsel binnen Solvency II vaak een papieren tijger”, stelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond, tijdens het symposium. Hij pleit onder andere voor de introductie van een 'proportionaliteits-toolbox'. Met behulp van deze toolbox worden de verplichtingen van verzekeraars afgezet tegen het risicoprofiel waarna duidelijk wordt welke proportionele maatregelen hierbij horen.

Het Commissievoorstel komt aan sommige wensen van de sector tegemoet, maar stelt op andere punten teleur. Naast Richard Weurding laten Boaz Magid, CFO Nederland van Aegon, Armand Schouten, directeur Divisie Toezicht Verzekeraars bij De Nederlandsche Bank, en Roger Laeven hier hun licht op schijnen. Dit interessante symposium, waar je in een ochtend wordt bij gepraat over de belangrijkste ontwikkelingen binnen Solvency II, wil je niet missen!

Aanmelden

Meld je via de eventpagina aan voor deze fysieke bijeenkomst op 10 maart (14:00 tot 17:45 uur) in De Burcht te Amsterdam. Aansluitend vindt een borrel plaats.

UvA_ABS.jpg
Solvency Shutterstock 1975180988

Solvency II herzieningen

  • 6-6-2024
  • Webinar
  • Toepassing wet- en regelgeving

Was dit nuttig?