Zomerstormen zorgen voor extra brandclaims in 2015

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Zomerstormen hebben in 2015 regionaal voor een hausse aan brandclaims gezorgd. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woningbranden, die het Verbond van Verzekeraars samen met Brandweer Nederland heeft opgesteld.

Landelijk gezien was het aantal brandclaims ongeveer even hoog als in 2014. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond noteerde er vorig jaar op basis van een gevalideerd marktpanel 103.144.  

Maar provincies die in de zomer van 2015 veel last hadden van noodweer, zagen een stijging van het aantal claims. De grootste stijging van maar liefst 19 procent vond plaats in de provincie Noord-Holland, die eind juli 2015 zwaar werd getroffen door een zomerstorm. Andere provincies met flink meer brandclaims zijn Flevoland (+11 procent), Drenthe (+13 procent) en Gelderland (+7 procent). In de zuidelijke provincies nam het aantal claims ten opzichte van 2014 juist af. In vergelijking met 2014 zijn er in de zomermaanden van 2015 meer pieken te zien in het aantal brandclaims. Ook dat is hoogstwaarschijnlijk te verklaren doordat de zomer van 2015, anders dan het jaar ervoor, in het teken stond van een zomerstorm en extreme bliksem en neerslag.

Kortsluiting

“Stormen met bliksem hebben voor brand gezorgd, maar ook hevige neerslag en wolkbreuken met onweer vormen een belangrijke oorzaak”, zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. “Denk dan aan kortsluiting bij huishoudelijke apparaten.”   Het Verbond heeft de Risicomonitor dit jaar voor het eerst samen met de brandweer ontwikkeld. De brandweer heeft hierbij concrete preventieadviezen aan de meest voorkomende brandoorzaken gekoppeld.  

Meer weten? Bekijk de Risicomonitor Woningbranden


Was dit artikel nuttig?