Skip to Content

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het geheim achter het Jongeren Innovatie Programma

Cliché maar waar: werken met young professionals zorgt voor een enthousiaste wervelwind. Het is daarom niet gek dat veel organisaties graag samenwerken met young professionals. Het Jongeren Innovatie Programma (JIP) bewijst dat ze zorgen voor positieve impulsen en nieuwe doorbraken.

Wist jij dat het succes van samenwerken met jongeren vooral te maken heeft met de manier waarop je invulling geeft aan de samenwerking? Mijn naam is Mariska van den Berg, en naast mijn werk als beleidsadviseur Vermogensopbouw en Pensioen, ben ik dit jaar projectleider van het JIP. Ik vertel je waarom het één van de meest succesvolle jongerenprogramma’s is in de verzekeringssector.

Duurzame innovaties

Het JIP is een intensieve innovatietraining voor young professionals in de verzekeringsbranche. Als projectleider zie ik van dichtbij hoe de samenwerking zorgt voor een nieuwe blik op de toekomst van verzekeren en het verduurzamen van verzekeringsproducten.

"Samenwerking zorgt voor een nieuwe blik op de toekomst van verzekeren"

Alleen weet je veel, samen nog veel meer

In de afgelopen vier maanden is de innovatiekracht van young professionals van 22 verschillende verzekeraars gebundeld. De magie van het succes schuilt in de samenwerking tussen young professionals en experts. Door de begeleiding van mentoren, innovatie- en verzekeringsexperts ontstaat er een vruchtbare situatie. Binnen het JIP is één plus één echt drie. Daar waar de experts zich laten inspireren en uitdagen, leren de young professionals over het creëren van draagvlak en de beste aanvliegroutes voor nieuwe ideeën.

Young professionals staan te popelen

En natuurlijk is niet iedere directeur of bestuurder iedere dag bewust bezig met de vraag: ‘hoe bereik én bind ik de jongste generatie?’ Maar onbewust, ergens in het achterhoofd weet iedereen: ‘hier moet ik iets mee doen’. Ik ben zelf ook een young professional. En uit ervaring durf ik wel te stellen: om ons te motiveren, moeten we onze tanden ergens in kunnen zetten. Zorg voor een échte uitdaging die vraagt om ambitie, innovatie en samenwerking. Als projectleider van het JIP probeer ik die randvoorwaarden zo goed mogelijk te integreren in het programma.

"Om ons te motiveren, moeten we onze tanden ergens in kunnen zetten. Zorg voor een échte uitdaging!"

Levensechte uitdagingen

De JIP-talenten zijn aan de slag gegaan met levensechte uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Deze uitdagingen geven het leren innoveren meer betekenis én een tastbaar doel. Duurzaamheid spreekt veel young professionals aan. Verduurzaming raakt hun eigen gedrag. Maar, duurzaamheid is ook een complex vraagstuk waar je systematisch naar kunt kijken. Denk aan hergebruik van materialen, het terugdringen van CO2-uitstoot en de toename van weersextremen. JIP vraagt zich af hoe verzekeraars kunnen bijdragen aan de duurzame wereld van morgen.

Innovatieve oplossingen

Verduurzaming is een serieuze uitdaging voor de verzekeringssector. Dit jaar zijn de JIP-deelnemers daarom aan de slag gegaan met innovatieve oplossingen voor verschillende duurzaamheidsthema’s: circulaire economie, energietransitie, klimaatadaptatie en duurzame voetafdruk. Onze JIP-talenten hebben innovaties gecreëerd voor vraagstukken die de sector echt bezighouden. Ik kan nu alvast verklappen dat de maatschappelijke impact van de innovaties van onze JIP-deelnemers groot is!

Nieuwsgierig? Kom naar het Impact Event op 6 december

Op dinsdagmiddag 6 december wordt het JIP afgesloten tijdens het Impact Event. Ben jij nieuwsgierig naar de nieuwe inzichten en innovaties van de 35 JIP-talenten? Kom ook en luister naar de pitches van de zeven JIP-teams. Meld je aan en ga voor meer informatie naar de eventpagina. Hopelijk tot dan!

Mariska van den Berg is Beleidsadviseur Vermogensopbouw en Projectleider JIP bij het Verbond van Verzekeraars


Was dit nuttig?