Klanten die kiezen voor advies over financiële producten, moeten kunnen vertrouwen op deskundig advies. Kern van de Wft-vakbekwaamheidseisen is dat deskundige advisering aan de klant centraal staat. Het Verbond van Verzekeraars onderschrijft dat streven.
Klant mag rekenen op deskundig advies
De afgelopen jaren hebben verzekeraars grote inspanningen geleverd om verzekeringen voor de klant eenvoudiger te maken. Ook hebben zij de informatieverstrekking over verzekeringsproducten verbeterd, onder andere door de introductie van verzekeringskaarten waarop staat wat een consument van een product mag verwachten. Toch kunnen verzekeringen door klanten nog steeds als ingewikkeld worden ervaren.
Het is daarom van groot belang dat klanten van verzekeraars kunnen vertrouwen op de deskundigheid van medewerkers. Die moeten in heldere bewoordingen klantvragen kunnen beantwoorden, verzekeringsproducten kunnen toelichten en adviseren. Dat vereist dat medewerkers hun (vak)kennis continu op peil houden.
Het Verbond meent dat borging van kennis, kunde en vaardigheden essentieel is voor een gezonde bedrijfsvoering van verzekeraars. Bovenal is het in het belang van de klant die rekent op een goed financieel advies. Aantoonbare deskundigheid is daarmee een belangrijke factor voor het verdere herstel van vertrouwen in de sector.
De huidige vakbekwaamheidseisen
Sinds 1 januari 2014 gelden er nieuwe vakbekwaamheidseisen voor financieel adviseurs. Deze eisen komen voort uit de Wet op het financieel toezicht (Wft) en zijn vastgelegd in het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen (Bgfo 3).
Een belangrijke rol is weggelegd voor het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD). Het college:
Initiatieven van het Verbond
Het Verbond heeft de afgelopen jaren diverse initiatieven ontplooid om de leden te ondersteunen bij het verwerven en onderhouden van de vereiste kennis, vaardigheden en professioneel gedrag van medewerkers.