Skip to Content

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Themabijeenkomst Algemene Verordening Gegevensbescherming: rechten van betrokkenen

Achtergrond en inhoud
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (Avg) wordt over anderhalf jaar (25 mei 2018) van kracht; de Wet Bescherming Persoonsgegevens wordt dan vervangen. Dat lijkt ver weg, maar er verandert veel en het vergt van verzekeraars de nodige aanpassingen.
In de verordening worden enkele nieuwe rechten voor betrokkenen geïntroduceerd en bestaande rechten gewijzigd. Wat verandert er nu precies in die rechten? En wat zijn de gevolgen voor de praktijk van verzekeraars?
Daarover gaat deze bijeenkomst op 11 oktober a.s.
De inhoud wordt verzorgd door Hester de Vries (advocaat privacy recht bij Kennedy van der Laan), samen met Jan Broekhuizen en Mark Wisse (beiden advocaat financial regulatory en verzekeringsrecht, ook bij Kennedy van der Laan). 

Deze bijeenkomst vormt een vervolg op de algemene introductie Avg van 30 mei jl. bij het Verbond. Toen is aangekondigd dat na die algemene introductie een aantal verdiepingsbijeenkomsten zal worden georganiseerd. Deze sessie over de rechten van betrokkenen vormt de eerste in die reeks. 

De bijeenkomst begint met een algemene verkenning van de gewijzigde rechten van betrokkenen. Hoe zit het bijvoorbeeld met profiling en geautomatiseerde besluitvorming? Vormen de nieuwe regels belemmeringen voor waarschuwingsregisters? En vormen de regels belemmeringen voor innovatieve toepassingen, zoals Internet of Things? Hoe verhouden de nieuwe regels zich tot de zorgplichten van verzekeraars, de doelgroepselectie en personalisering van diensten? Welke praktische implicaties hebben de nieuwe regels voor het online distribueren van verzekeringen en het online applicatietraject? 

Na deze verkenning zoomen we in op de volgende nieuwe rechten die aan betrokkenen worden toegekend:

•         Recht op informatie
•         Recht op inzage, correctie en ‘bevriezing’ van verwerking
•         Recht op verwijdering
•         Recht op dataportabiliteit
•         Toestemming voor gegevensverwerking

Bij deze bespreking betrekken we ook bestaande voorbeelden uit de rechtspraak en uitspraken van het Kifid, om te verkennen waarop verzekeraars zich moeten voorbereiden. 

Bestemd voor
Wij denken dat deze bijeenkomst vooral interessant is voor juristen, compliance officers en (profiling) marketeers. Uiteraard zijn andere geïnteresseerden ook van harte welkom. Deelname is alleen mogelijk voor medewerkers die werkzaam zijn bij organisaties die aangesloten zijn bij het Verbond van Verzekeraars.
Gezien de aanmeldingen voor de vorige bijeenkomst verwachten wij een grote belangstelling voor deze bijeenkomst, terwijl de capaciteit beperkt is. Indien het maximum aantal deelnemers wordt overschreden, is het uitgangspunt dat iedere maatschappij met minimaal één deelnemer vertegenwoordigd kan zijn en wordt voor het overige gestreefd naar een zo evenredig mogelijke verdeling. 

Deze bijeenkomst draagt bij aan uw actuele kennis
Deze bijeenkomst draagt bij aan het actueel houden van relevante kennis en kunde over dit thema. Desgewenst kan een deelnamecertificaat worden verkregen. U dient dit aan te geven als u zich voor de bijeenkomst aanmeldt. Dit certificaat kan onderdeel zijn van eigen maatschappijprogramma’s op het gebied van Permanent Actueel (PA). 

Kosten
Voor medewerkers werkzaam bij een lid van het Verbond van Verzekeraars zijn aan deelname geen kosten verbonden.

Nadere informatie en vragen
Voor nadere informatie of met vragen kunt u contact opnemen met Jos Schaffers (beleidsadviseur privacy). Aan hem kunt u eventueel ook reeds vooraf vragen sturen, dan bent u er zeker van dat uw vraag aan de orde komt.   

Complianceregeling Mededinging
Deelnemers aan dit evenement vallen onder de Complianceregeling Mededinging van het Verbond en worden geacht zich te houden aan de geldende mededingingsregels en met de inhoud van de regeling bekend te zijn.