Grootschalige calamiteiten veranderen sterk in aard en omvang en krijgen sneller aandacht van media en publiek. De samenleving wordt geconfronteerd met nieuwe vraagstukken, zoals Covid-19, de ramp met de MH17 en/of terrorisme, die leiden tot vragen over aansprakelijkheid en dekking.
Daarom heeft het Verbond een integrale aanpak ontwikkeld, vastgelegd in dit protocol. Onderdeel van dit protocol is een 'Draaiboek Brand' en een Beleidskernteam.
Bekijk het protocol grootschalige calamiteiten
Laatste versie: 1 juli 2021
Toelichting |
Het herziene Protocol is op 23 juni 2021 door de Algemene Ledenvergadering van het Verbond goedgekeurd en vanaf dat moment in werking getreden. Het Draaiboek Coördinatie grootschalige incidenten brandverzekeringen (kortweg: draaiboek Brand) is op 15 juni 2016 goedgekeurd en sindsdien (als versie 2020) in werking. |
Is het protocol momenteel actief?
Nee, het protocol is voor het laatst geactiveerd op 16 juli 2021 en werd na bijna twee maanden weer gedeactiveerd door het bestuur van het Verbond op 17 september 2021.
Het Kabinet heeft overstroomd Limburg destijds tot rampgebied verklaard en daarbij de Wts (Wet tegemoetkoming schade bij rampen) van toepassing verklaard. Met de inwerkingtreding van de Wts ontstaan (publiek)private coördinatievraagstukken over de schadeafhandeling. Het Verbondsbestuur heeft toen het Protocol twee maanden in werking laten treden om hierin te kunnen voorzien.