
1. De diefstal van e-bikes blijft maar toenemen. Hoe komt dat?
“Het is nog steeds vrij eenvoudig om een fiets mee te nemen. Vaak is die alleen met een simpel ringslot beveiligd. Als je het achterwiel optilt, loop je er zo mee weg. De beveiliging van fietsen is in veertig jaar tijd amper veranderd, terwijl de waarde zo ongeveer is vertienvoudigd. Dat is bijna vragen om problemen. Daarnaast weten we dat de georganiseerde misdaad de e-bike heeft ontdekt. Die fietsen worden steeds vaker op bestelling gestolen en van een nieuwe identiteit voorzien (omkatten). En laten we eerlijk zijn, het is ook een mogelijkheid om makkelijk veel geld te verdienen, terwijl de pakkans heel klein is.”
2. Hoe werkt dat omkatten bij e-bikes?
“Veel fietsen hebben geen ingeslagen framenummer, maar een stickertje. Dat snijden ze eruit en vervolgens plakken ze er een nieuw stickertje op. Dat is vaak niet te onderscheiden van de fabriekssticker. Er zijn veel, heel veel dure fietsen van 3.500 tot 4.000 euro die een stickertje hebben in plaats van een ingeslagen nummer. Een fietsbezitter kan dat zelf oplossen. In veel grote steden zijn fietsdepots gevestigd die regelmatig, soms zelfs wekelijks, een actie organiseren om het framenummer te graveren of in te slaan. Het is een kleine moeite om dat te regelen, toch?”
Ad Metzen: "Veel dure fietsen hebben een stickertje in plaats van een ingeslagen framenummer. Dat maakt omkatten niet heel ingewikkeld"
3. Wat is er verder tegen fietsdiefstal te doen?
“Genoeg. Wij richten ons op een aantal speerpunten. De eerste is dat we de bewustwording bij de eigenaar van de e-bike willen vergroten. Zo proberen we met de campagne STAAT-E-LEKKER fietsers te stimuleren om hun e-bike beter te beveiligen en altijd twee ART-goedgekeurde sloten te gebruiken. Ik gebruik vaak het voorbeeld van een laptop. Een mooi ding dat zo maar duizend euro kost. Als ik 'm naast de ingang van Albert Heijn leg voordat ik naar binnen ga, verwacht ik niet dat ie er nog ligt als ik terugkom. Maar een e-bike van drieduizend euro zet je wel voor de deur, met een simpel ringslot, waardoor die bijna net zo makkelijk is mee te nemen als die laptop. De STAAT-E-LEKKER-campagne is net van start gegaan en loopt tot en met oktober. Het tweede speerpunt is dat we onze fietsen beter moeten registreren. En het derde punt betreft de beveiliging. In de afgelopen veertig jaar zijn we niet veel verder gekomen dan dat ringslot, terwijl de mogelijkheden legio zijn. Want waarom werkt een gejatte accu op elke andere fiets waar die op past? Als we ervoor kunnen zorgen dat een fiets slimmer wordt en een eigen, passende accu krijgt, dan wordt diefstal een stuk minder aantrekkelijk. Dat is slechts één voorbeeld. Er zijn er veel meer, maar we moeten dat wel met zijn allen doen. Naast de eigenaar van de fiets hebben we de fabrikanten nodig. Maar ook de overheid, de politie en verzekeraars. We moeten het echt samen doen.”
4. Jij werkt nog maar kort bij VbV als Projectmanager Fiets. Wat wil je bereiken?
“Ik ben nu ruim twee maanden bezig en heb al gemerkt dat er weinig cijfers beschikbaar zijn. Ik weet alleen dat er 86.000 keer aangifte is gedaan in 2024, maar is dat voor een e-bike? Een racefiets? Een gewone stadsfiets? We weten het niet. Punt één is dus dat we meer data willen verzamelen. Daarnaast wil ik me graag hardmaken voor een betere registratie. Ik ben pas op werkbezoek bij het fietsdepot in Amsterdam geweest. Zij registreren zo'n 100.000 fietsen per jaar en zeventig procent daarvan wordt nooit opgehaald. Kijk, het terugvinden van gestolen fietsen is één, maar het vinden van de rechtmatige eigenaar is een heel ander verhaal. Als ik mijn fiets niet registreer, weet niemand dat die van mij is. Dat kan echt beter. En uiteraard realiseer ik me als geen ander dat onze aanpak een race tegen de misdaad is, maar het is wel mijn streven om het ze zo moeilijk mogelijk te maken. Dit jaar zien we als een leerjaar, ook om meer data te verzamelen, maar vanaf volgend jaar willen we zeker een daling zien.”
5. Als jij tot slot een oproep mag doen, wat zou dat dan zijn? En aan wie richt je die?
“Aan de landelijke overheid. Ik zou ze willen vragen om meer aandacht te besteden aan de impact van diefstal. Het besef van ‘het is maar een fiets’ mag van mij wel veranderen. Fietsdiefstal is een groot maatschappelijk probleem, met veel financiële impact. Als jij nu een potje pindakaas jat bij Albert Heijn wordt dat gezien als high impact crime. Winkeldiefstal staat met andere woorden hoger op de lijst. Ik vind dat gek, want voordat jij je mandje hebt gevuld met een paar duizend euro ben je wel even verder. Veel agenten die ik heb gesproken, zijn dat overigens volledig met me eens. Iedereen ziet het probleem. Iedereen is ook blij dat wij het nu gaan aanpakken. Alle partners zitten op één lijn. We hebben alleen nog wat meer middelen nodig.”
Meer weten over fietsdiefstal? Of op zoek naar informatie en tips om fietsbeveiliging te helpen stimuleren, kijk dan op de website van STAAT-E-LEKKER.