Skip to Content

5 vragen over de reisverzekering

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Uit een poll van consumentenprogramma Radar blijkt dat ruim één op de tien mensen geen reisverzekering afsluit. Bijvoorbeeld omdat ze slechte ervaringen hebben gehad met een claim. Angela Looyé (Eurocross) wijst juist op de risico's die mensen zonder dekking lopen.

1. Wat is het grootste misverstand over de reisverzekering?

“Ik hoor geregeld dat mensen zeggen: ach zoveel bagage nemen we niet mee, dus jammer dan als er wat kwijtraakt. Maar een reisverzekering gaat veel verder dan die zonnebril of je bagage. Let wel, ik verkoop geen verzekeringen hé, maar wij hebben bij onze alarmcentrale zeker één tot twee keer per week te maken met mensen die onvoldoende dekking hebben. Zij mogen dan zelf de rekening betalen. Dat kan een klein bedrag zijn, maar het kan ook in de tonnen lopen.”

2. Is dat de reden waarom jij onlangs een aantal voorbeelden op je LinkedIn-profiel hebt gedeeld van mensen die flink in de buidel moesten tasten na medische zorg in het buitenland?

“Zeker. Zonder verzekering kun je voor ontzettend hoge kosten komen te staan. Dat geldt specifiek voor medische kosten. Wij hebben wat rekensommen gemaakt en daar hoef je niet eens ver voor weg. Stel dat je naar Spanje gaat en een been breekt. In Spanje heb je staatsziekenhuizen en privéklinieken. Het betekent nogal wat voor het prijskaartje waar je terechtkomt. Privéklinieken zijn veel, heel veel duurder dan onze zorg en via je basisverzekering krijg je vaak alleen het Nederlandse tarief vergoed. Het tarief voor een beenbreuk in Nederland is 3.000 euro. In Spanje betaal je in een privékliniek 30.000 euro. Heb je geen goede aanvullende zorgdekking of een reisverzekering, dan betaal je dus 27.000 euro zelf.”

"Het tarief voor een beenbreuk in Nederland is 3.000 euro. In een privékliniek in Spanje is dat 30.000!"

3. Is een aanvullende zorgverzekering voldoende om in het buitenland gedekt te zijn tegen hoge medische kosten?

“Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook dat jouw aanvullende zorgverzekering tot twee keer het Nederlandse tarief vergoedt. Klinkt goed, maar in dat Spaanse voorbeeld ben je dan alsnog 24.000 euro zelf kwijt. En als je in Amerika zorg nodig hebt, ben je sowieso de pineut. Daarom blijven wij het herhalen: kijk wat je (aanvullende) zorgverzekering vergoedt en zorg voor voldoende dekking. Het loont echt de moeite om je niet alleen te verdiepen in het weer op je bestemming, maar vooraf te checken of je genoeg dekking hebt. Misschien niet het leukste klusje voor je vakantie, maar het kan je veel financieel leed besparen.”

4. Welk dossier is jou het meeste bijgebleven?

“Het is al jaren geleden, maar een jonge man ging een soloreis maken. Hij is in Zuid-Amerika om het leven gekomen en had helaas geen reisverzekering afgesloten. Hij kon niet naar Nederland worden gerepatrieerd, omdat de kosten te hoog waren voor zijn familie. Hij ligt nu ergens in Zuid-Amerika begraven. Ik vind dat zo intens treurig. Als hij een reisverzekering had gehad, was zijn stoffelijk overschot naar Nederland teruggevlogen. Repatriëring is standaard gedekt op een reisverzekering. Dat is bij overlijden belangrijk, maar misschien wel nog meer als jou iets overkomt waardoor je met een ambulancevlucht moet worden teruggevlogen. Als jij niet op een lijnvlucht terug naar Nederland kan en medische zorg onderweg nodig hebt, wordt er een ambulancevlucht ingezet die zo’n anderhalve ton per vlucht kost. Daar kun je dus de rest van je leven aan vastzitten als je geen reisverzekering hebt.”

"Het loont echt de moeite om je vooraf niet alleen te verdiepen in het weer op je bestemming, maar ook de dekking te checken"

5. Jij ziet dagelijks veel ellende voorbijkomen. Wat is voor jou de belangrijkste reden om een reisverzekering af te sluiten?

“Als mij of mijn gezin op reis iets overkomt, wil ik niet met een torenhoge schuld blijven zitten. Een reisverzekering is niet duur en kan een hoop ellende voorkomen. Het dekt bijvoorbeeld ook extra reis- en verblijfkosten, zoals het omboeken van vliegtickets en de hotelkosten voor je partner als jij in het ziekenhuis ligt. Verder is de terugreis van de medereizigers gedekt, vaak samen met de patiënt. En als je alleenreizend bent en in het ziekenhuis terechtkomt, dekt de reisverzekering ook de overkomst van een familielid. Het zijn van die dingen waar je niet standaard aan denkt, maar het kan zo ontzettend prettig zijn als dit geregeld is (en gedekt). En je hebt gelijk, ik zit er middenin. Ik zie wat onze artsen en alarmcentrale allemaal kunnen doen als je in nood bent. Denk alleen eens aan iets ‘simpels’ als een vertaling als jij in een Spaanstalig land een medische behandeling krijgt en je verstaat niks van wat die arts je vertelt. Ik wil me op reis verzekerd voelen van de juiste dekking, maar ook van een goede hulpverlening voor het geval dat.”


Was dit nuttig?