Skip to Content

Ambitie Europa: Groener, digitaler en veerkrachtiger

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Door de komende jaren 800 miljard op de kapitaalmarkten te lenen, wil Europa groener, digitaler en veerkrachtiger worden. Van dit bedrag wil de Europese Commissie ongeveer 250 miljard euro (30 procent) ophalen via groene obligaties. Het Verbond van Verzekeraars is blij met het voorstel, dat deze week bekend werd gemaakt tijdens een toelichting van Eurocommissaris Johannes Hahn van begroting op de nieuwe financieringsstrategie.

Het Verbond is voorstander van het gebruik van groene obligaties. Zij ziet dit als belangrijke sleutel om meer geld voor groene investeringen te ontsluiten en zo de realisatie van de Klimaatdoelstellingen dichterbij te brengen.

Jaarlijks 150 miljard lenen

Om de ambitie te realiseren wil de Europese Commissie (EC) tot in ieder geval eind 2026 ieder jaar ongeveer 150 miljard euro lenen op de kapitaalmarkten tot een totaalbedrag van 800 miljard euro. In ieder geval een derde van deze leningen moet groen zijn via meerjarige obligaties met looptijden van 3 tot 30 jaar. Ook komt er kortlopend schuldpapier tot 1 jaar. Een combinatie van veilingen en syndicaties moet kostenefficiënte financiering tegen gunstige voorwaarden waarborgen. Vervolgens wil de EC tot 386 miljard euro tegen gunstige voorwaarden doorlenen aan de 27 EU-landen. De overige 407,5 miljard wordt omgezet in subsidies voor de lidstaten die dat geld mogen houden.

Nationaal herstelplan

Om de plannen uit te voeren, moet de Eerste Kamer nog akkoord gaan. Zeventien landen zijn  inmiddels akkoord. Hahn roept de lidstaten op vaart te maken met de ratificatie. Om in aanmerking te komen voor de leningen en/of steun, moeten lidstaten een nationaal herstelplan bij de EC indienen. In ieder geval 20 procent van het geld moet naar digitaliseringsprojecten gaan en 37 procent naar klimaatdoelen. In juni presenteert de commissie de plannen om het geleende geld uiterlijk in 2058 terug te betalen, mogelijk via nieuwe EU-belastingen, zoals een uitbreiding van het Europese emissiehandelsysteem.

shutterstock_574939951.jpg

Verenigingsdag 2024

  • 26-6-2024
  • Event
  • Verzekeringsthema's

Was dit nuttig?