
In het onderzoek ‘Insuring the future’ van de VBDO staat a.s.r. met een totaalscore van 4,4 uit 5 bovenaan de lijst als meest duurzame verzekeraar. Op nummer twee staat NN met een score van 4.2 en CZ groep eindigt op de derde plek met een 4,1. De resultaten van de benchmark werden bekend gemaakt tijdens een speciale bijeenkomst bij het Verbond van Verzekeraars.
“De verzekeraars in de benchmark scoren nog nooit zo dicht bij elkaar. Gezien de grondige herziening van de methodologie vorig jaar, is dat een bijzonder positieve ontwikkeling. Of misschien zelfs meer dan dat,” aldus Angélique Laskewitz, directeur van VBDO. “Het laat zien dat elke verzekeraar duurzaamheid serieus integreert in het beleggingsbeleid en dat verantwoord beleggen allang geen niche, maar de norm is geworden.” Hoewel de resultaten niet direct te vergelijken zijn met die van vorig jaar vanwege de nieuwe methodiek, onderstrepen ze wel de brede en structurele vooruitgang binnen de sector.
DSW valt op
Binnen de categorie kleine verzekeraars valt DSW op door haar transparante beleggingskeuzes en duidelijke duurzaamheidsfocus. Bij deze zorgverzekeraar staat solidariteit centraal. Die gedachte is voelbaar in alles wat de organisatie doet. “Solidariteit is voor ons geen abstract begrip,” zegt Frenk Singewald. “We zetten daar ook echt op in met onze beleggingen. Maar niet alleen daar.” DSW kijkt verder dan financiële rendementen. Samenwerking met lokale partners speelt een belangrijke rol in hun aanpak. “We werken bijvoorbeeld samen met woningbouwverenigingen en gemeenten. Zo proberen we de gezondheid in de regio waarin we actief zijn stap voor stap te verbeteren.” DSW wil kortgezegd van zorg naar gezondheid. “En dat principe trekken we door in onze hele organisatie, dus ook in hoe we beleggen.”
a.s.r nieuwe koploper
Duurzaamheid staat bij a.s.r. al sinds jaar en dag op de agenda. Volgens Patrick Klijnsmit (directeur a.s.r. vermogensbeheer) is het afgelopen jaar een belangrijke stap gezet: een nieuw beleid met duidelijke focusthema’s dat moet zorgen voor samenhang, richting én ruimte voor discussie. “Maar, benadrukt Klijnsmit, eenvoudig is het niet. “Duurzaamheid is ontzettend complex. Een nieuw beleid betekent niet dat alle vragen zijn opgelost.” Zo wordt het duurzaamheidsteam binnen a.s.r. elke dag geconfronteerd met nieuwe dilemma’s. “En dat is prima, juist de discussie daarover willen we behouden, want daar leer je van.” Klijnsmit is ook blij dat de resultaten niet ver uiteen liggen, een compliment aan de verzekeraars. “Want winnen is niet het belangrijkste, het is geen wedstrijd: alleen samen breng je duurzaamheid verder. Het is mooi dat die discussies ook binnen het Verbond van Verzekeraars plaatsvinden.”
Veel vooruitgang
Met name op het gebied van biodiversiteit en sociale inclusie boeken verzekeraars dit jaar volgens de VBDO opmerkelijk veel vooruitgang. Alle beoordeelde verzekeraars hebben inmiddels een formeel biodiversiteitsbeleid. Dit was in 2023 nog maar 32 procent. Ook erkennen de verzekeraars het belang van diversiteit, rechtvaardigheid en inclusie.
Verwachte verbetering
Ondanks de positieve sectorontwikkeling wijst het rapport ook op verbeterpunten. Verzekeraars moeten concretere plannen opstellen om inclusieve werkculturen te bevorderen en hun strategieën voor actief aandeelhouderschap beter afstemmen op specifieke duurzaamheidsdoelen. Daarnaast is meer transparantie nodig over de portefeuilleopbouw en de onderbouwing van beleggingskeuzes – cruciale elementen voor geloofwaardigheid en stakeholdervertrouwen.