Skip to Content

‘Camera in beeld’ helpt buurten veiliger te maken

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Je leest het steeds vaker, dat camerabeelden een belangrijke rol spelen bij het oplossen van misdaden. Niet zo gek dus dat de politie graag de beschikking heeft over beelden, bijvoorbeeld van een camera in een woonwijk als er ergens is ingebroken.

Zo’n vijf jaar geleden is de Nationale Politie begonnen met het programma Camera in Beeld. Doel daarvan is om misdaad op te sporen en op te lossen. “Hoe beter wij in kaart hebben waar er in een buurt camera’s hangen hoe sneller wij kunnen werken aan het oplossen van misdrijven”, valt te lezen in de flyer ‘Meld uw camera aan bij de politie’.

Geen livebeelden
“Bij grootschalige onderzoeken kwam steeds vaker de wens naar boven om vooraf al te weten waar camera’s hangen”, vertelt landelijk projectleider Karel van Engelshoven. 
Hij benadrukt dat de gegevens die worden verzameld, worden ingevoerd in een database en alleen beschikbaar zijn voor geautoriseerde mensen die met de opsporing zijn belast. “Wij beschikken dus niet over livebeelden, maar inventariseren alleen waar camera’s hangen. Als er dan wordt ingebroken, kunnen wij de beelden ophalen om te kijken of de dader er misschien op staat.”

Het Programma Camera in Beeld van de Politie heeft inmiddels 230.000 camera’s die bij de opsporing een belangrijke rol kunnen spelen. Ook melden? Dat kan via www.politie.nl/cib of via een wijkagent.


Was dit nuttig?