In de allerlaatste fase van het wetgevingsproces, normaliter een formaliteit, is geen akkoord bereikt over de CSDDD die grote bedrijven verplichten om te controleren of hun toeleveringsketens mensenrechten schaden of milieuschade veroorzaken.
Volgens de EU-wet is een gekwalificeerde meerderheid (55% van de lidstaten die 65% EU-inwoners vertegenwoordigen) nodig binnen de Raad maar die werd niet behaald. Eerste berichten wijzen erop dat dertien lidstaten zich onthielden van de stemming en een lidstaat stemde tegen. Het wetsvoorstel werd niet geaccepteerd door onder andere Duitsland, Italië, Frankrijk, Finland en Oostenrijk.
Terugblik afgelopen twee weken
Twee weken geleden werd duidelijk dat Duitsland zich zou onthouden van stemming. Dit was verrassend omdat er al een voorlopig akkoord lag tussen de Raad en het Europees Parlement. De oppositie binnen Duitsland werd geleid door de liberale Vrije Democratische Partij (FDP), onderdeel van de uit drie partijen bestaande regeringscoalitie, die betoogde dat het akkoord het bedrijfsleven zou belasten met buitensporige bureaucratie. Ook het opgenomen aansprakelijkheidsregime werd niet geaccepteerd door Duitsland. Ook andere landen hadden twijfels. Daarop werd de stemming verschoven naar gisteren.
Gisteren werd in het Comité van de permanente vertegenwoordigers (COREPER II) de definitieve compromistekst van de CSDDD nogmaals besproken met het oog op de goedkeuring ervan. Al snel werd duidelijk dat naast Duitsland ook andere landen zich (nog steeds) zouden onthouden van stemming. Daarnaast heeft Frankrijk op het laatste moment voorgesteld om de scope te veranderen ondanks het akkoord. Frankrijk stelde voor om het aantal bedrijven dat onder de reikwijdte viel, te verminderen door de werknemersdrempel te verhogen van 500 werknemers naar 5000. Het Franse voorstel zal de bedrijven in de scope reduceren met ongeveer 80%. Uiteindelijk resulterend in geen akkoord.
Wat nu?
Het is de vraag of de CSDDD er komt, want de tekst van het wetsvoorstel moet herzien worden. Gezien de Europese verkiezingen in juni aanstaande, zal er binnen 14 dagen overeenstemming bereikt moeten worden over een nieuwe tekst door zowel de Raad (lidstaten) als het Parlement. Mocht dat niet lukken dan loopt de CSDDD veel vertraging op. En moet er opnieuw stevig onderhandeld worden over de wetgevingstekst.
Was dit nuttig?