
Murck, ook wel bekend van de televisieseries Feuten en Spangas, verruilde zijn acteerwerk voor de HackShield-missie: 10.000.001 kinderen van 8 tot 12 jaar opleiden tot Cyber Agents. Niet alleen om zichzelf, maar ook hun omgeving te beschermen tegen de online gevaren. “Ik volg alles over nieuwe technologie. En ja, er zijn veel gevaren als grooming, cyberpesten, sexting en noem maar op. Maar waar ik moeite mee heb, is de vaak negatieve aandacht die leidt tot conservatief gedrag. Thuis, op school én in het politieke debat.”
Nieuwe technologie biedt volgens hem ook veel kansen. Vanuit die insteek is HackShield ontstaan. Een spannende game die kinderen een positief verhaal vertelt over de digitale toekomst, zonder de ogen te sluiten voor de gevaren.
Veilig experimenteren
Door de snelle ontwikkeling komen er steeds weer nieuwe gevaren bij, maar Murck ziet één rode draad als het online misgaat. “Wat mist is het open dialoog tussen kind en ouder, opvoeder of verzorger. We hebben nog altijd te maken met een angstcultuur, schaamte en victim blaming. Wat kinderen nodig hebben, is een veilige ruimte om te experimenteren. Een ruimte waarin fouten maken mag. En waarin je vanuit nieuwsgierigheid en vergevingsgezindheid kan praten over wat er online gebeurt.”
Persoonlijke content delen: ja of nee?
In HackShield worden kinderen in een veilige, digitale omgeving opgeleid tot Cyber Agents die het opnemen tegen DarkHacker. De game is gebaseerd op schaken en adversarial thinking. Daardoor leren ze risico’s inschatten, scenario denken en grenzen aangeven. Ze komen in situaties terecht waarin ze moeten kiezen: op een link klikken of niet? Persoonlijke content delen met een onbekende of niet? Of iets verdachts melden aan een volwassene of niet? Ook leren ze wat een sterk wachtwoord, desinformatie en een onveilige website is.
Hulde aan de cyber agents!
Ook de fysieke wereld speelt een rol in het spel, want kinderen worden online aangemoedigd om de mensen in hun omgeving ook iets te leren. “Dat is belangrijk, want veel mama’s, papa’s, meesters en juffen snappen er natuurlijk helemaal niks van,” grapt Murck. “En wie de scorelijst aanvoert, koppelen we aan een lokale politieagent of burgemeester. Wekelijks wordt er wel ergens in Nederland een Cyber Agent gehuldigd. Zo geven we kinderen het gevoel dat ze echt iets bijdragen.”
Tough competition
In Nederland zijn er al meer dan 380.000 HackShield-accounts aangemaakt. En in 2024 zijn er alleen al 175.000 nieuwe spelers bijgekomen. Een record. Daarnaast wordt het in maar liefst 200 gemeenten en op steeds meer scholen gebruikt. Maar het is volgens Murck tough competition. “We concurreren met free to play games als Fortnite en social media. Maar ik ben er echt van overtuigd dat we games heel goed kunnen inzetten om kinderen digitaal wijzer te maken én kunnen aanspreken op hun rol in de maatschappij. Daarom zijn we ook zo ambitieus en halen we alles uit de kast voor die 10 miljoen agents.”
Meer dialoog is ook verzekering
Ook verzekeraars kunnen HackShield supporten en zo nog meer kinderen leren hoe ze online slim en veilig bewegen. Murck: “En het stimuleren van een open dialoog tussen generaties over wat er online mis kan gaan, is eigenlijk ook een soort cyberverzekering. Het verkleint namelijk de kans op psychisch leed én digitale schade door bijvoorbeeld phishing en bank- of Whatsapp-fraude.” Hij roept verzekeraars dan ook op om mee te helpen. En om samen met bedrijven (zoals Microsoft, DNB, Fox-IT, Cyberveilig Nederland en Interpolis), gemeenten, politie en SchoolTV zoveel mogelijk Cyber Agents op te leiden.
Ja, wij willen supporten

HackShield is vrij van kidsmarketing en gratis beschikbaar voor kinderen, opvoeders en het onderwijs. Dit is alleen mogelijk met hulp van supporters en partners. Ook meedoen? Bekijk alle info op www.joinhackshield.nl of stuur een bericht naar supporters@joinhackshield.nl.