Skip to Content

Harold Hendriks (NN Group): “Transitie naar duurzame verzekeringssector vraagt om kennisdeling en samenwerking”

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Harold Hendriks, senior enterprise risk manager sustainability bij NN Group, houdt vaak presentaties. Niet alleen intern, maar ook elders zoals bij andere verzekeraars, tussenpersonen en koepelorganisaties om de impact van duurzaamheid toe te lichten. “Niet iedereen is al even goed op de hoogte van bijvoorbeeld regelgeving, het meten van co2-uitstoot en de impact die het zou kunnen hebben op hun organisatie.” Dat baart hem zorgen en daarom maakt hij zich hard voor meer kennisdeling in de sector om verduurzaming te kunnen versnellen.

Lost in sustainability

Hij begrijpt de mensen die nog niet overal van op de hoogte zijn overigens maar al te goed. Het is volgens hem best lastig om gestructureerd te verduurzamen. “Bij NN hebben we het dan ook weleens over lost in sustainability. Ik heb inmiddels mijn weg al redelijk gevonden, maar dat is niet vanzelf gegaan.” Harold was namelijk al langer bezig met de impact die klimaatverandering heeft op het schadebedrijf van NN. En sinds een jaar is zijn werkveld aanzienlijk verbreed, want nu richt hij zich als risk manager op het hele duurzaamheidsvraagstuk binnen NN Group.

“Het heeft mij al met al 6 maanden gekost om me helemaal in te lezen in dat brede vraagstuk. Het was eerst letterlijk veel lezen, weinig actie. Ik las informatie van de Europese Commissie, het Verbond van Verzekeraars, toezichthouders, het KNMI, Geneva Association en ga zo maar door. Uiteindelijk zie je steeds meer verbanden en overeenkomsten en krijg je ook een beter overzicht waar we naar toegaan. Het lezen is trouwens nooit klaar, want de ontwikkelingen gaan razendsnel en je moet wel bijblijven om tijdig te kunnen anticiperen.”

Het juiste moment

Daarnaast stuitte hij in zijn zoektocht naar overzicht en verdieping op het Sustainable Impact Program (SIP) van Nyenrode en het Verbond. Tijdens dat programma leerde hij over de vier transitiefases van een sectorale verduurzaming. “Die fases, en de rollen en acties die daarbij horen, heb ik verpakt in een aantal slides waarmee ik anderen kan helpen om concrete stappen te zetten. Daarnaast maken die fases duidelijk waarom en wanneer je een bepaalde actie juist wel of (nog) niet moet doen. Met terugwerkende kracht kan ik nu mijn geslaagde en minder geslaagde acties verklaren. Een goede timing is hierbij essentieel gebleken."

Hij vervolgt: “Zo zag ik een paar jaar geleden dat een aantal gerenommeerde bedrijven, waaronder Swiss Re, zeer gedetailleerd aan de slag gingen met de Sustainable Development Goals inclusief concrete verzekeringstechnische indicatoren. Voor de meeste Nederlandse verzekeraars was het toen best lastig om ook aansluiting te zoeken bij de SDG’s maar met de CSRD op komst is het nu een veel beter moment om de SDG’s er weer bij te pakken. Een groot aantal verzekeraars moet namelijk ook de bijdrage aan de verduurzaming van de samenleving rapporteren en dan zijn de SDG’s en de daaraan te koppelen thema’s een prima kapstok.”

Harold Hendriks in gesprek met Alexander de Bruin, docent Sustainable Impact Program

Kennis delen

Harold houdt niet alleen intern praatjes, zoals hij het zelf noemt. Ook is hij bij verschillende verzekeraars, tussenpersonen en koepelorganisaties op bezoek geweest om de impact van duurzaamheid toe te lichten. Die praatjes en zijn deelname aan het SIP doen hem beseffen dat kennisdeling cruciaal is om elkaar beter te begrijpen en om de verduurzaming van de sector te versnellen. En feit is dat er vandaag de dag nog altijd verzekeraars zijn die niet goed weten wat de impact van duurzaamheid op hun organisatie is, welke rol ze kunnen spelen of denken dat het zo’n vaart wel niet zal lopen.”

Dat bleek bijvoorbeeld na afloop van zijn presentatie tijdens de DNB Verzekeringsmiddag 2022. “Een aantal deelnemers verliet de zaal met een baksteen in hun maag. Waarom? Niet iedereen is even goed op de hoogte van duurzaamheid, de onderliggende thema’s, de tsunami aan regelgeving die op de verzekeringssector afkomt of het meten van co2-uitstoot. Dat is begrijpelijk maar tegelijkertijd ook zorgelijk. Ik voel me soms net een missionaris, maar door het geven van presentaties en het delen van ervaringen wil ik verzekeraars laten weten dat we niet allemaal het wiel opnieuw hoeven uit te vinden.”

Werkgroep Net Zero

NN Group is aangesloten bij meerdere internationale initiatieven en samenwerkingsverbanden. Uit deze initiatieven en samenwerkingsverbanden komt veel informatie en praktische handvatten die nuttig zijn voor de Nederlandse verzekeringssector. “Bijvoorbeeld informatie en kennis over opkomende thema’s, engagement strategieën en uniforme methodieken om de co2-uitstoot van de polishouders te meten. Dat moet met de hele sector worden gedeeld, want we zijn allemaal zoekende. Zo zorgen we er met elkaar voor dat verzekeraars en tussenpersonen onbedoeld niet de verkeerde afslag nemen tijdens het transitietraject. Het onderwerp is namelijk te groot om alleen voor jezelf te houden.”

Harold is dan ook blij met de recent opgerichte issuecommissie Duurzaam Schade Verzekeren en de daaronder vallende Net Zero-werkgroep van het Verbond die bestaat uit vertegenwoordigers van a.s.r., Atradius, de Goudse, Achmea, HDI en NN Group. Het doel van deze werkgroep is dat alle verzekeraars begrijpen wat de Net Zero-transitie inhoudt en dat ze handelingsperspectief krijgen om op eigen wijze te werken aan Net Zero. “Dat is een mooi begin. Wat ook mooi zou zijn, is continue educatie of een community of practice waarin diegenen die zich hiermee bezighouden praktisch van elkaar kunnen leren. Ik weet bijvoorbeeld dat nog niet alle verzekeraars begonnen zijn om de peilstok in hun schadeportefeuille te steken om de co2-uitstoot van de zakelijke polishouders in kaart te brengen. Daar is het nu echter wel tijd voor want de methodieken zijn er. En zonder baseline en tussentijdse targets kan je geen strategie bepalen voor 2050.”

Meer info
Wil je meer weten over de issuecommissie Duurzaam Schade Verzekeren? Neem dan contact op met Marieke Beugel, beleidsadviseur bij het Verbond. En meer informatie over het Sustainable Impact Program is te vinden op nyenrode.nl.


Was dit nuttig?