Skip to Content

Hoe ga je het beste om met stress? 5 tips!

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

De bekende prolongatieperiode. Of de enorme aantallen telefoontjes na een flinke hagelbui. Stress hoort er af en toe bij als je in de verzekeringen werkt. Maar het kan ook te veel zijn. Hoe ga je het beste om met stress? Wat moet je vooral wel en vooral niet doen? Suzan Kuijsten, CEO van The School of Stress, geeft vijf tips.

1. Zorg goed voor je stresssysteem

Kuijsten: “Je moet bedenken dat je stresssysteem de hele dag stressverzoeken krijgt. Ik ben fan van stress, want dit zorgt ervoor dat je een dosis energie krijgt waardoor je je werk goed uit kunt voeren. Wat echter belangrijk is, is dat je op tijd zorgdraagt voor je herstel. En dan bedoel ik ook echt herstel. Ga als pauze dus niet op je mobiel zitten en kijk ook niet naar vertier op je computerbeeldscherm. Dat is allemaal energieverbruik en het is belangrijk om te beseffen dat stressmanagement in feite energiemanagement is. Achter je scherm vandaan dus!”

2. Neem fysiek afstand van je werk

“Ga even naar de wc, maak een rondje door het gebouw, maak een praatje met je collega. Al die zaken zorgen voor een ‘pom-pie-dom-pie-dom’-moment waarbij je lichaam en geest zich herstellen.” Hoelang deze pauzes moeten duren, is voor iedereen anders, benadrukt Kuijsten. “Iedereen heeft andere herstelbehoeftes. Mensen die mantelzorger zijn of kleine kinderen hebben, hebben meer herstel nodig, maar gemiddeld heeft elk mens 2 tot 2,5 uur per dag nodig om te herstellen.” Ze benadrukt hoe belangrijk deze pauzes zijn. “Het belang van rustmomenten wordt goed verwoord door de Amerikaanse bestsellerauteur Stephen Covey: ‘We must never be too busy to take time to harpen the saw’. Anders neemt je productiviteit af, je oplossingsgerichtheid neemt af, en hoewel je steeds harder werkt, krijg je geen beter resultaat.”

3. Kies ontspanning die bij je past

Kuijsten stelt dat wat je doet om te ontspannen niet zoveel uitmaakt, al zijn er wel een aantal no-go’s. “Niet op je mobiel! Dat is erg vermoeiend voor je brein. Ook intensief sporten raad ik af (tenzij je het als opstapje naar herstel inzet), want dat zorgt voor een stressreactie. Sporten is namelijk wel mentaal ontspannend, maar niet fysiek. Wandelen is wel prima. Het allerbelangrijkste is: doe echt even iets anders.”

"Niet op je mobiel! Dat is erg vermoeiend voor je brein"

4. Wees eens 20 minuten onbereikbaar

“Mijn tip voor smartphoneverslaafden is: zet alles uit (meldingen/notificaties, ringtoon). Zorg er ook tijdens een vergadering voor dat bij binnenkomst alle telefoons in een zak gaan. Heb gewoon een gesprek met elkaar zonder dat je door je smartphone wordt afgeleid. En zet jezelf ook eens op ‘stil’. Geef jezelf toestemming om 20 minuten onbereikbaar te zijn.”

5. Pas de Wet van Parkinson toe (bestseller uit 1958 van Cyril Parkinson)

Deze wet stelt dat de tijd die je nodig hebt om een taak te doen, uitbreidt als je er meer tijd voor krijgt. “Vergaderen kan prima binnen 45 of 50 minuten. Heb je weer tien minuten extra hersteltijd. Deze hersteltijd kan ik niet genoeg benadrukken. Zorg ook voor een dagelijks BOM-moment (Bewust Ontspan Moment). Het beste kun je die halverwege de dag inlassen, waarbij je minimaal 30 minuten even afschakelt. Aan het einde van de dag kun je het beste afschakelen door het werk voor morgen op te schrijven. Door iets op te schrijven, laat je hoofd het ‘dossier’ ook los.”

"Zorg voor een dagelijks BOM-moment (Bewust Ontspan Moment)"

 

Dit is Suzan Kuijsten

Suzan Kuijsten is specialist op het gebied van stressmanagement op de werkvloer. Ze is een veelgevraagd spreekster, die stressmasterclasses geeft in binnen- en buitenland.

Kuijsten is oprichter en directeur van The School of Stress, een opleidingsinstituut dat trainingen en evenementen organiseert op het gebied van stress. Eerder zat ze in het bestuur van de International Stress Management Organization (ISMA) met als opdracht om het imagoprobleem van stress aan te pakken. Ook is ze auteur van het boek Gek op Stress – maar niet altijd.


Was dit nuttig?