Jan Karel de Wolff is technical pricing manager bij MS Amlin en in deze rol verantwoordelijk voor de pricing van aansprakelijkheid, auto, brand en engineering voor continentaal Europa. Ook is hij teamleider van het internationale technical pricing-team. In de Week van het geld kruipt hij echter in een andere rol: die van gastdocent. Tijdens de les Zelfverzekerd! leert hij mbo-studenten alle ins en outs van het verzekeringsvak. “Als ik de Staatsloterij win, ga ik gelijk fulltime voor de klas staan.”
Op woensdag 29 maart geef je samen met Patricia Swienink van het Verbond een gastles op MBO Utrecht over verzekeren. Dit doe je in het kader van de Week van het geld. Hoe ben je met het initiatief in contact gekomen?
“De Week van het geld is mij niet onbekend. Toen ik in de periode 2009 - 2011 bij Delta Lloyd werkte, werd daar veel aandacht aan besteed. Er gaven toen wel dertig tot veertig collega’s les op de basisschool. Ik deed ook mee en gaf les op de basisschool van mijn kinderen in Assendelft. Nu bij MS Amlin wees mijn collega Remco van Zuijlen mij op de mogelijkheid om les te geven op het mbo. Dit klonk mij gelijk als muziek in de oren. Ik ben namelijk bevoegd tweedegraads wis- en natuurkundedocent en heb zelfs ooit enkele maanden lesgegeven op het Da Vinci College in Purmerend toen ik even zonder werk kwam te zitten. Ik volgde op dat moment de studie voor actuariaat via het Actuarieel Instituut, kreeg toen een baan aangeboden in de pensioenwereld en koos na lang dubben toch voor het geld. Toch mis ik het lesgeven nog steeds.”
Waarom doe je mee?
“Ik vind het leuk dat het een pilot betreft en om daar onderdeel van te zijn. Daarnaast vind ik lesgeven het mooiste wat er is. Bovendien zit de jongste van mijn drie kinderen zelf op het mbo. Ik ervaar dus zelf tegen welke problematiek deze groep jongeren aanloopt. Ik merk dat verzekeren voor jongeren gecompliceerd is, terwijl het voor mij makkelijk is. Waarom zou ik het dan niet uitleggen als ik de kennis heb en ik weet dat ik het ook kán uitleggen?
Na al die jaren in de verzekeringsbranche, spreekt het lesgeven me nog steeds heel erg aan. Als ik de Staatsloterij win, ga ik gelijk weer voor de klas staan. Ik vind het heel leuk om kennis over te brengen en ik kan het goed.”
Jan Karel de Wolff
Waarom is juist financiële educatie op het mbo zo belangrijk?
“Heel veel tieners denken dat ze weten hoe de wereld in elkaar zit; maar in werkelijkheid is hun wereldbeeld nog vrij klein. De financiële wereld is complex en als je zaken niet weet, kun je tegen enorme problemen aanlopen. Je kunt schulden opbouwen of juist oververzekerd zijn. Financieel bewustzijn is essentieel voor je toekomst en als je kijkt naar programma’s als Een Dubbeltje Op Zijn Kant weet je ook dat niet alle ouders voldoende kennis hebben. Als gastlesgever help je de wereld een stukje beter te maken door jouw kennis over te dragen aan deze groep.”
"De financiële wereld is complex en als je zaken niet weet, kun je tegen enorme problemen aanlopen"
Wat verwacht je van de je gastles?
“Ik verwacht dat de tieners in eerste instantie een afwachtende houding hebben. Na afloop hoop ik dat ze beseffen dat ze iets nuttigs hebben geleerd. Als ik dat kan bereiken, dan ben ik al tevreden. Ik heb zelf drie kinderen in deze categorie, dus ik weet wel wat ik kan verwachten van deze groep. Ik ben er niet bang voor. Met onze les probeer ik het wereldbeeld van deze studenten een stuk groter te maken. Kennis is het mooiste cadeau dat je iemand kan geven. Het kost niets, alleen tijd, en diegene die je het geeft, heeft er de rest van zijn of haar leven profijt van.”
Wat doe je qua voorbereiding?
“Het hele didactiek-stuk en het voor de klas staan, kan ik al. Het lesprogramma ga ik nog bespreken met Patricia Swienink, maar daar verwacht ik weinig verrassingen. Op het moment dat je lesgeeft en boven de stof staat, kun je in principe elke vraag van de leerlingen beantwoorden. Ik kan veel vertellen over de verzekeringswereld; ik heb veel gezien en kan ze eventueel nog iets leren over pensioenen. Ik praat het wel vol. Ik maak me geen zorgen om kinderen die er geen zin in hebben; ik kan dat aan. Ik heb wel een tip voor collega’s uit het vak die het spannend vinden om een gastles te geven en dat is: houd het leuk! Vertel anekdotes, daag de tieners uit. Voel de groep aan en probeer daar op in te spelen en stel vragen. Het is belangrijk om interactie te hebben en bijvoorbeeld te vragen naar eigen ervaringen van leerlingen.”
"Houd de les leuk!"
Tot slot. Waarom zouden meer mensen uit de branche een gastles moeten geven?
“Het is ongelooflijk leuk en kennis overdragen is een cadeau dat jou niets kost, maar wat deze leerlingen voor de rest van hun leven mee kunnen dragen. Ieder mens wil leren; altijd. Zelfs op je zeventigste wil je nog leren. Niet leren betekent stilstand. Als jij iets nieuws brengt, vinden ze het echt leuk om te horen. Het is eens ‘iets anders’ voor de leerlingen. Ik kan het dus alleen maar aanraden.”
Wil jij een gastles geven op het mbo of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Patricia Swienink; ze beantwoordt graag al je vragen.
Was dit nuttig?