Skip to Content

“Kom in beweging: zonder burgers en bedrijfsleven geen energietransitie”

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

“Wij moeten met z’n allen nog meer in beweging komen: zonder burgers en bedrijfsleven is er geen energietransitie. De overheid kan daar een bepalende rol in spelen.” Dit was de belangrijkste boodschap van Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars tijdens de vierde Klimaatwerkconferentie, dit keer georganiseerd door de Pensioenfederatie.

“Omdat verzekeraars direct de gevolgen merken van klimaatverandering, meer schade door extreem weer, is de wil om door te pakken heel groot,” stelt Weurding tijdens het plenaire deel van de conferentie. Daarom is het volgens Weurding essentieel dat de overheid en financiers met elkaar het gesprek aangaan. Een gesprek over de vraag waar de financieringsdilemma’s liggen en hoe je deze adequaat kunt oplossen. Weurding: “Hoe gaat Nederland de energietransitie financieren? Voor een aantal trajecten, zoals de plaatsing van zonnepanelen door particulieren of de aanleg van windparken, is de financiering grotendeels geregeld. Bij andere duurzame projecten is de uitdaging vaak groter en ligt ondersteunend overheidsbeleid meer voor de hand.” De grootste uitdaging ligt volgens Weurding in het versnellen van transities, zoals gedragsverandering bij burgers en het verduurzamen van ondernemingen. “Daar zijn extra financiële prikkels voor nodig. Maar juist de private financiering van duurzaamheidsinitiatieven blijkt in veel gevallen niet rendabel zonder aanvullende (overheids)garanties”, benadrukt Weurding.   

Plenaire sessies

Tijdens het plenaire deel, kwamen de vertegenwoordigers van de vier koepels, de NVB, DUFAS, het Verbond en de Pensioenfederatie, aan het woord over de belangrijkste uitdagingen binnen het Commitment aan het Klimaatakkoord. Hierin belooft de financiële sector het CO2-gehalte van relevante beleggingen te verminderen. Tijdens de zes daaropvolgende deelsessies werd onder meer stilgestaan bij de meetmethode PCAF (om de uitstoot van CO2 in de portefeuille te meten), werden inzichten gedeeld om het klimaatrisico te beoordelen in beleggingsportefeuilles en hoe effectief te communiceren over duurzaamheid.


Was dit nuttig?