Skip to Content

De Nationale Monitor Geldzorgen onderzoekt hoe het financieel gaat met Nederlanders. Maken ze zich zorgen? Hoeveel financiële stress hebben ze? En hoe weerbaar zijn ze? Elke drie maanden wordt er een grote steekproef gehouden onder Nederlandse huishoudens om beter zicht te krijgen op schommelingen door actuele veranderingen.

Meeste zorgen voor lage inkomensgroepen

Uit de monitor blijkt onder meer dat de geldzorgen al sinds 2022 dalen, met name tussen september 2022 en januari 2024. De meeste geldzorgen komen voor bij mensen in de lage inkomensgroepen. Zo maakt dertig procent van die groep zich zorgen over huishoudelijke uitgaven, tegenover achttien procent van de midden- en elf procent van de hogere inkomens.

Jong en oud

In de meest recente meting van de monitor hebben de onderzoekers het vizier gericht op leeftijden. De daling in de geldzorgen zien ze namelijk al sinds 2022, maar geldt dat voor jong en oud? Of is de daling vooral bij bepaalde leeftijdsgroepen zichtbaar? De analyse richt zich op zes leeftijdsgroepen (18-24 jaar, 25-34, 35-44, 45-54, 55-64 en 65+) en daaruit blijkt dat de geldzorgen van alle 55-plussers gemiddeld lager zijn dan bij de anderen. “Dat betekent natuurlijk niet dat er in deze leeftijdsgroepen geen geldzorgen waren", aldus de onderzoekers. “Nederland is meer dan gemiddelden.”
Het aantal geldzorgen van de jongste groep, 18-24 jaar daalde minder sterk dan de andere leeftijdsgroepen.

Meer weten over de Nationale Monitor Geldzorgen of nieuwsgierig naar een vergelijking van mensen zonder versus met financiële stress? Kijk dan op de website van Wijzer in geldzaken.