Skip to Content

Minister Wopke Hoekstra: “Innovatie is cruciaal”

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Met een mooi persoonlijk voorbeeld uit de dagelijkse praktijk sloeg minister Wopke Hoekstra van Financiën de spijker op zijn kop: “Innovatie is cruciaal. Kom gerust eens langs. De overheid wil graag daarbij helpen.”

Hij ging voor het voorbeeld terug in de tijd. “Toen ik nog een klein jongetje was en met mijn moeder boodschappen ging doen, gingen we altijd eerst naar de bank om eurocheques te halen. Die mochten niet in dezelfde tas als de rest, want stel je voor dat er wat werd gepikt, dan was je meteen alles kwijt. Pas daarna konden we boodschappen doen. Van de week ging bij ons thuis de bel. Mijn dochter doet open, zet een soort van handtekening en het is geregeld.” 

Privacy
Hoekstra wilde er maar mee zeggen dat de wereld ingrijpend is veranderd, en wij daarin mee moeten. “Maar dan zullen we wel moeten balanceren tussen innovatie en privacy”, benadrukte hij. “Het moet een en-en verhaal zijn. Consumenten hechten aan hun privacy. Dat doen wij allemaal. En als je dan ziet wat Europa investeert in AI en je zet dat af tegen China of tegen Amerika, dan is het veel en veel te weinig. Innoveren is meer dan geld verdienen.”

Crisis
Op de vraag van dagvoorzitter Maarten Bouwhuis of de financiële sector sterk genoeg is voor een nieuwe dip, antwoordde Hoekstra dat “dat precies het gesprek is dat ik met mijn Europese collega’s voer. Je weet dat er een crisis aankomt, maar je weet niet wanneer en hoe die eruit ziet. Wij zullen ons daarom elke dag moeten afvragen of we voldoende zijn voorbereid. Zijn met andere woorden onze buffers groot genoeg?”
Volgens Hoekstra is het vertrouwen nog niet voldoende hersteld, maar hebben verzekeraars grote stappen in het klantbelang gezet.

Financiële educatie
Dé vraag kon, in het bijzijn van Hare Majesteit Koningin Máxima, natuurlijk niet uitblijven. Hoekstra draagt de financiële educatie een warm hart toe en is geregeld in het onderwijs te vinden. “Ik ga één keer per maand naar een school, ergens in het land. Juist in deze veranderende wereld waarin geld nauwelijks nog zichtbaar is, moeten we meer aandacht besteden aan financiële educatie. Op de lagere school krijg ik soms de grappigste vragen van kinderen voorgeschoteld. Bijvoorbeeld: Kent u meneer Rutte? Dan antwoord ik dat ik hem wel eens tegenkom in Den Haag. Het gesprek op de lagere school is anders dan op de middelbare school, maar ik zie ook veel verschillen tussen scholen. Sommige hebben hele pakketten in huis en doen veel, terwijl anderen weinig aan financiële educatie doen. Dat is jammer, want we moeten echt blijven uitleggen hoe je verstandig met geld en met risico’s om moet gaan.”

 


Was dit nuttig?