Skip to Content

Mkb wordt op zijn wenken bediend

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Veel (kleine) werkgevers zijn onzeker of ze alles wel goed geregeld hebben voor het moment dat een werknemer langdurig uitvalt. Ook zijn zij zich niet altijd bewust van het feit dat ze verantwoordelijkheid dragen voor de re-integratie. Om de ondernemers goed te informeren, is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne Slim Werkgeven gestart.

De campagne bestaat uit tips, tricks, tools, campagnevideo’s, een keuzekaart en algemene informatie. Volgens het ministerie hebben veel werkgevers moeite met de loondoorbetaling van zieke werknemers. Om die werkgevers te ontzorgen, komt er vanaf 1 januari een nieuw pakket aan maatregelen dat de loondoorbetaling en re-integratie makkelijker moet maken.

MKB Verzuim-ontzorgverzekering

Onderdeel van dat pakket is de MKB Verzuim-ontzorgverzekering die inmiddels al wordt aangeboden door een zestal verzekeraars. “Die zes verzekeraars hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten, maar het product volop gepromoot bij hun adviseurs. Voor veel kleine werkgevers zijn zaken als langdurig verzuim, loondoorbetaling en re-integratie niet makkelijk. Ze weten niet goed wat er van hen wordt verwacht en laten zich daarom vaak adviseren”, aldus woordvoerder Paul Koopman, die erop wijst dat er op dit moment al polissen worden verkocht. “Ons beeld is dat de MKB Verzuim-ontzorgverzekering duidelijk in een behoefte voorziet.”

Hoewerktnederland.nl

Het ministerie van SZW heeft eerder deze maand de website Hoewerktnederland.nl gelanceerd waarop naast algemene informatie ook verhalen van werkgevers te zien zijn over de keuzes die zij hebben gemaakt. In een lijstje tips wijst het ministerie er bovendien op om “in gesprek te gaan met je financieel adviseur”. Die 5 tips voor mkb’ers zijn:

1. Verdiep je in loondoorbetaling en re-integratie vóórdat iemand ziek is
2. Weet wat de verantwoordelijkheden van werkgever én werknemer zijn
3. Weet wat je kunt verzekeren en maak een keuze
4. Bespreek met collega-ondernemers wat zij doen
5. Ga in gesprek met je financieel adviseur

Op de keuzekaart wordt ten slotte een overzicht geboden van de mogelijkheden die een werkgever heeft om aan zijn verplichtingen te voldoen.


Was dit nuttig?