Skip to Content

Nederland schuldenzorgvrij?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Meer dan twee miljoen huishoudens in ons land hebben te maken met betalingsachterstanden. En bijna 1,4 miljoen daarvan hebben zelfs risicovolle of problematische schulden. In het ‘kleine’ Madurodam stond gisteren een groot maatschappelijk probleem centraal.

Met als doel Nederland schuldenzorgvrij te maken, werd in aanwezigheid van koningin Máxima SchuldenlabNL gelanceerd. SchuldenlabNL is een samenwerkingsverband van zes publieke en private partijen, waaronder founding partner Achmea. Bianca Tetteroo, lid van de Raad van Bestuur, benadrukte gisteren dat Achmea gelooft in een inclusieve samenleving waaraan iedereen optimaal kan deelnemen. “Wij richten ons op een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving. Daar hoort het aanpakken van schulden voor kwetsbare groepen zeker ook bij.”

Elkaars kracht benutten
De voorzitter van de Stichting SchuldenlabNL, Gerrit Zalm, prijst zich gelukkig met de nieuwe samenwerking. “Het wiel wordt te vaak onnodig opnieuw uitgevonden, terwijl publieke en private partijen juist elkaars kunde, kracht en innovatie willen benutten.”
Zalm noemde de maatschappelijke kosten van schulden ‘enorm’: jaarlijks gaat ongeveer elf miljard euro op aan afschrijvingen, hulpverlening, ziektekosten, verloren arbeidsuren, uitkeringen, huisuitzettingen, etc. “En gemiddeld duurt het vijf jaar voordat burgers met schulden zich melden voor hulp.”

Van 070 naar NL
SchuldenlabNL komt voort uit Schuldenlab070 dat in de zomer van 2016 is gelanceerd. Schuldenlab070 was een werkplaats voor sociale innovatie op het terrein van schulden en armoede, waar creatieve organisaties, bedrijven, overheden en burgers samen aan de slag gingen. Het was ook een open proeftuin waar veelbelovende aanpakken zijn gepresenteerd en concrete pilots werden uitgevoerd. En het was tot slot een werkplaats waar toenmalige en nieuwe partners van elkaar konden leren.

Jongeren Perspectief Fonds
Een van de projecten die vanuit het Schuldenlab070 wordt ‘opgeschaald’ naar het SchuldenlabNL is het zogenoemde Jongeren Perspectief Fonds (JPF) waarbij ook ING en Aegon zijn betrokken. Dit JPF biedt een innovatieve aanpak aan jongeren van 18 tot en met 27 jaar die door jongeren worden belemmerd in hun maatschappelijke ontwikkeling. Er wordt een perspectiefplan op maat gemaakt, met doelen waaraan de jongere gaat werken. Aan de schuldeisers wordt een saneringsvoorstel gedaan en dat bedrag vormt de schuld tussen JPF en de jongere. Alle jongeren betalen in natura terug door een maatschappelijke stage te lopen. De pilot is in de zomer van 2016 gestart met 53 jongeren en een jaar later, wegens succes en aanhoudende vraag, weer opengesteld voor zo’n honderd jongeren.

Meer informatie, voor geïnteresseerde publieke of private partijen, maar ook over specifieke projecten is te vinden op www.schuldenlabNL.nl.


Was dit nuttig?