Skip to Content

Pensioen bij echtscheiding

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Op 1 januari 2022 is het zover. Dan treedt naar verwachting het wetsvoorstel ‘Pensioenverdeling bij scheiding’ in werking. Het Verbond en de Pensioenfederatie zijn daar blij mee. “Je hoeft straks niet nog jaren achter je ex-partner aan te zitten. Dat is winst”, meent directeur Harold Herbert van het Verbond.

In een gezamenlijk paper schrijven de twee koepels dan ook dat “de wet veel goede elementen bevat”, waaronder die standaardverdeling van het pensioen. Maar, de organisaties willen ook (helpen) voorkomen dat het wetsvoorstel weer nieuwe problemen creëert. “Juist omdat het pensioen automatisch en onherroepelijk wordt verdeeld als je zelf niks doet, is het enorm belangrijk dat partners zich daar ook van bewust zijn”, merkt Herbert op. “Je wilt immers niet dat mensen achteraf liever niet het pensioen 50/50 hadden willen verdelen.”
Hij benadrukt dat mensen nog tijdens het scheidingsproces moeten worden geïnformeerd. “Verzekeraars en pensioenfondsen komen als uitvoerder pas in beeld als de scheiding al een feit is. Dan valt er weinig meer te repareren.”

Begrijpelijkheid

Daarnaast wijst Herbert op het belang van begrijpelijkheid. “Wij vinden dat de nieuwe regels goed te begrijpen moeten zijn. Het is voor deelnemers bijvoorbeeld niet te snappen dat er voor het verdelen van pensioen bij huwelijk en samenwonen andere regimes gelden. Dat zou zoveel mogelijk geüniformeerd moeten worden, zodat ook samenwonenden er straks voor kunnen kiezen om zowel ouderdoms- als partnerpensioen te verdelen.”

Kosten

Tot slot vertelt Herbert dat zowel het Verbond als de Pensioenfederatie graag willen voorkomen dat de nieuwe wetgeving leidt tot hogere uitvoeringskosten. “Linksom of rechtsom gaat dat immers ten koste van de pensioenopbouw, terwijl wij er als pensioenverzekeraars enorm op zijn gebrand de regelingen zo kostenefficiënt mogelijk uit te voeren voor onze deelnemers. De keur aan mogelijkheden om het pensioen anders te verdelen en het feit dat de wetgeving leidt tot heel veel kleine partnerpensioentjes, zorgen echter voor complexiteit en hoge kosten. Dat moet en kan anders.”

Nieuwsgierig naar meer details uit het paper? Of benieuwd naar onze standpunten over pensioenen? Lees het blog van beleidsadviseur Sandra van Dijkhuizen of kijk eens op onze speciale themapagina over pensioen


Was dit nuttig?