Skip to Content

Stelsel arbeidsongeschiktheid nu snel verbeteren

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid kan snel verbeterd worden, met behoud van een goed evenwicht tussen inkomensbescherming en activering. Voorrang moet daarom gegeven worden aan het wegnemen van knelpunten in de uitvoering, boven een tijdrovende en ingrijpende verbouwing van het stelsel als geheel. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in een eerste reactie op het rapport van de commissie OCTAS.

De commissie OCTAS kwam vandaag met een reeks voorstellen die beogen het stelsel eenvoudiger en rechtvaardiger te maken en knelpunten in de uitvoering weg te nemen. Zo kampt het UWV met grote achterstanden bij het beoordelen van de mate van arbeidsongeschiktheid. Daarnaast schetst de commissie scenario’s voor een meer fundamentele herziening van het stelsel van sociale zekerheid. "Het is goed om die discussie te voeren, maar het mag het aanpakken van dringende knelpunten niet vertragen", stelt directeur Harold Herbert van het Verbond.

Goede voorstellen

Volgens Herbert komt OCTAS met goede voorstellen voor de knelpunten bij het sociaal-medisch beoordelen van langdurig zieke werknemers. Op dat punt is het huidige stelsel niet meer uitvoerbaar, schrijft OCTAS. De commissie stelt voor dat verzekeringsartsen hun beoordeling voortaan meer baseren op informatie van de bedrijfsarts, de curatieve sector en de cliënt zelf. Herbert: "Dat mag met voorrang worden doorgevoerd. Niet weer bij nul beginnen, maar neem het bestaande dossier als uitgangspunt, heb vertrouwen in het oordeel van professionals en de cliënt zelf en zoek naar efficiëntere samenwerking tussen al die deskundigen die bij een zieke werknemer betrokken zijn."

Krappe arbeidsmarkt

Bij eventuele herziening van het stelsel moet er volgens het Verbond voor gewaakt worden dat de activerende prikkels overeind blijven en liefst worden versterkt. De commissie wijst er zelf op dat bepaalde voorstellen kostenopdrijvend werken en vermoedelijk leiden tot een groter beroep op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.
Naast inkomensbescherming is het voorkomen dat zieke werknemers permanent langs de kant komen te staan minstens zo belangrijk, aldus Herbert. "De arbeidsmarkt is al erg krap, dat voel je in allerlei sectoren zoals het onderwijs, de zorg, de bouw. We kunnen het ons als land niet permitteren veel mensen af te schrijven."

Waardevolle bijdrage

Terecht wijst OCTAS er op dat de overheid gebruik moet blijven maken van de expertise en slagkracht van private dienstverleners. Herbert: "Dat is met name van belang in het scenario waarbij alle kaarten worden gezet op het weer aan het werk helpen van mensen. Op het punt van re-integratie en preventie kan de private markt daar een waardevolle bijdrage leveren."


Download hier het OCTAS-rapport


Was dit nuttig?