Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt voor babbeltrucs van criminelen die beweren te komen controleren of je huis voldoende brandveilig is en voldoet aan ‘nieuwe’ wet- en regelgeving of voorwaarden van verzekeraars. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van rookmelders (vanaf 1 juli verplicht) en zonnepanelen op het dak.
De criminelen komen aan de deur om, zogenaamd namens de verzekeraar, te controleren of de woning al is voorzien van de (binnenkort) verplichte rookmelders. Eenmaal binnen hebben ze het dan vaak voorzien op de waardevolle spullen van de bewoners.
Ook worden consumenten gebeld en gemaild voor een ‘inspectie-afspraak’ namens het Verbond van Verzekeraars. Het gaat deze inspecteurs dan bijvoorbeeld om het uitvoeren van een zogeheten NEN-keuring om branden door elektrische installaties te voorkomen. Denk hierbij aan de stoppenkast, maar ook de extra installatie in verband met zonnepanelen op het dak.
Wees alert
“Wij ontvangen signalen dat de naam van het Verbond wordt misbruikt om mensen over te halen een vaak onnodige inspectie uit te voeren en daar vervolgens de kosten voor te moeten betalen,” vertelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond. Hij wijst erop dat het Verbond nooit inspecties voorschrijft of uitvoert. “Wees dus alert als dit wel wordt gezegd en neem bij twijfel contact op met uw opstalverzekeraar of de politie.”
Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022
Om het aantal woningbranden tegen te gaan, zijn rookmelders vanaf 1 juli 2022 in ieder huis wettelijk verplicht. Zo bieden verschillende verzekeraars hun kanten de mogelijkheid om een pakket met rookmelders via hen aan te schaffen. En klanten kunnen ook hulp krijgen bij het ophangen ervan. “Maar een rookmelder ophangen, dat doe je niet voor de verzekeraar. Dat doe je voor jezelf om ervoor te zorgen dat jij en je gezin bij een brand op tijd buiten staan. Zo wordt een hoop persoonlijk leed en schade voorkomen,” stelt Weurding.
Zonnepanelen niet zelf installeren
Voor zonnepanelen adviseert het Verbond nooit zelf zonnepanelen op je dak te installeren, maar altijd een erkende installateur in te schakelen. Je legt immers een kleine energiecentrale op je dak, dat moet goed gebeuren om zo ellende achteraf te voorkomen. En informeer je verzekeraar vooraf zodat de verzekeraar weet dat er zonnepanelen op het huis liggen en kan beoordelen of de verzekering nog past bij de verzekerde waarde van de opstalverzekering. Als de verzekeraar in dat geval een inspectie nodig acht, dan zal hij dat de klant zelf laten weten.
Was dit nuttig?