
Het register was sinds eind 2022 gesloten, na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie die vond dat het register niet zomaar openbaar mocht zijn voor iedereen. Daardoor konden schadeverzekeraars er ook geen gebruik van maken. Dat betekent dat verzekeraars de afgelopen twee jaar nog steeds aangewezen waren op andere tijdrovende en vaak kostbare manieren van onderzoek. Door de aangepaste regels wordt het register weer toegankelijk voor:
- Bevoegde autoriteiten en financiële inlichtingeneenheden (FIU’s) die witwassen en terrorisme helpen tegengaan, zoals opsporingsdiensten en banken. Zij gebruiken deze informatie voor hun controles.
- Organisaties die moeten toezien op sancties, waaronder verzekeraars, notarissen, banken en advocaten, en op grond van de anti-witwaswet cliëntenonderzoek moeten verrichten;
- Overheidsorganen met een wettelijke taak, waarbij toegang tot UBO-informatie noodzakelijk is, zoals gemeenten of toezichthouders
- Mensen of bedrijven die zelf in het register staan, voor inzage in hun eigen gegevens.
Stichting CIS is al bezig om collectieve ontsluiting van het UBO-register te regelen. Dan hoeven levens- en schadeverzekeraars niet ieder voor zich IT-aanpassingen door te voeren om gebruik te kunnen maken van het UBO-register.
Vervolg
Na ondertekening door de minister wordt de wet gepubliceerd in het Staatsblad. Vanaf dat moment is de wet officieel en juridisch bindend. De wet treedt vervolgens in werking per nader te bepalen datum, zodat betrokken partijen voldoende tijd hebben om zich voor te bereiden op de nieuwe regels.